Startlaphoz Csatlakozz!

LMP: Reálbérek csökkentek, - cáfolja a valóság Orbán Viktort

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. július 21. szombat, 08:05
A miniszterelnök párhuzamos valóságban él, vagy szemrebbenés nélkül hazudik. Egy hete Orbán Viktor azt állította: „a béreket nem csökkentettük, hanem emeltük". A statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai viszont azt mutatják, hogy az év első öt hónapjában folyamatosan csökkent az átlagfizetés vásárlóértéke. Akár több százezernyi alacsony keresetű munkavállalónak pedig nem csak a reálbére, de a nettó fizetése is kevesebb lett. Az LMP írásbeli kérdést intézett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez.

    Orbán Viktor a Facebookon közzétett győzelmi jelentésében számos, a valóság hétköznapi emberek által ismert változatától elrugaszkodott kijelentést tett. Ezek közül talán a bérek emelkedéséről szóló a legátlátszóbb, mert ellenkezik az emberek hétköznapi tapasztalataival és – ahogy néhány nappal később kiderült – a hivatalos statisztikákkal is.
 
    Az év első öt hónapjában a havi nettó átlagkeresetek változása -0.2 és +3,8 százalék közötti, átlagosan 1,6 százalékos volt, a pénzromlás üteme viszont 5,3 és 5,9 százalék között mozgott. Ez azt jelenti, hogy az átlagkereset idén közel 4 százalékkal ér kevesebbet, mint egy évvel korábban.
 
    Hiába a Matolcsy-minisztérium kreatív közleményei, hiába a miniszterelnök meggyőzőnek szánt mondatai, a tény az, hogy sokan keresnek kevesebbet, mint egy éve.
 
    A munkavállalók egy része azonban nem csak reálbércsökkenést szenvedett el, hanem a nettó bére is csökkent. Ennek oka az adójóváírás kivezetése, vagyis az Orbán-Matolcsy páros által dicsőített egykulcsos adó.
 
    Az ennek ellentételezésére kitalált bérkompenzációs rendszer nem csak újabb adminisztrációs terhet zúdított a vállalkozások nyakába, de igazságtalan is, mert nem ért el mindenkihez. A NAV szerint az érintett cégek 20 százaléka, de például a félmillió főt foglalkoztató kiskereskedelmi vállalatok 50 százaléka nem kárpótolta béremeléssel az egykulcsos adó miatt akár 8-10 ezer forinttal kevesebbet kereső dolgozóit.
 
    Az LMP írásbeli kérdést nyújtott be a nemzetgazdasági miniszterhez, hogy végre kiderüljön, pontosan mennyien maradtak ki a bérkompenzációból; hány tízezren, hány százezren vannak azok, akik az egykulcsos adó áldozatai lettek. (OS)

Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő,
az LMP gazdasági kabinetjének vezetője
 
 
Szél Bernadett
országgyűlési képviselő,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja
 
    Kiadó: LMP Parlamenti Frakciója

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LMP: Reálbérek csökkentek, - cáfolja a valóság Orbán Viktort.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector