Startlaphoz Csatlakozz!

VDSZ: Szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. június 15. péntek, 14:54
Feszített a tempó, lazul a biztonság

Szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést szorgalmaz a vegyipari szakszervezet (VDSZ) annak kapcsán, hogy rövid idő alatt a második halálos kimenetelű baleset történt az ágazatban, legutóbb a Tiszai Vegyi Kombinátban. A VDSZ szerint a legtöbb cég formailag eleget tesz az előírásoknak, ám a termelés feszített ütemében lazul a dolgozók figyelme és a munkabiztonsági fegyelme is. A szakszervezet szerint a munkavédelem a kormány mostoha gyereke lett, s a lazaság azoknak a munkaadóknak kedvez, akik a termelés miatt a végsőkig hajszolják a dolgozókat.

    Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt a Tiszai Vegyi Kombinát üzemében, ahol munkavégzés közben egy alvállalkozó három dolgozója rosszul lett, s közülük kettő meghalt. Az viszont biztos, hogy az alig két hete a Hankooknál bekövetkezett, ugyancsak halálos baleset után ez a mostani is jelzi azt, amire a vegyipari szakszervezet (VDSZ) többször is felhívta a figyelmet: súlyos gond van a munkavédelemmel, pontosabban annak betartatásával - jelentette ki Székely Tamás. A VDSZ elnöke szerint az elmúlt években sokat lazult a munkavédelmi ellenőrzés, ezért a vállalatok egy része csak formailag tesz eleget az előírásoknak azzal, hogy beszerzi a szükséges munkavédelmi eszközöket, ám arra már nincs figyelem, hogy a dolgozók használják-e ezeket a felszereléseket. Ráadásul a termelést végző üzemekben olyan túlfeszített a tempó, hogy gyakran nincs idő minden munkafázist szigorúan a biztonság szabályai szerint elvégezni. A néha feleslegesnek tűnő, időigényes óvintézkedések kihagyása azonban életveszélyes, ám ezt csak akkor veszik komolyan a munkavállalók és a munkaadók is, amikor szerencsétlenség történik - hívja fel a figyelmet az elnök.

    A vegyipari ágazatra általában nem jellemzőek a halállal végződő balesetek, ám az, hogy a biztonság megszegése most alig két hét alatt három áldozatot is szedett jelzi, hogy tovább lazul a rendszer. A szakszervezet régóta állítja: a munkavédelem a kormány mostoha gyereke, s azzal, hogy egyre kevésbé törődik vele, a termelésben érdekelt multi gyártulajdonosok malmára hajtja a vizet. Ha nincs kellő kontroll, akkor a munkaadók akár a biztonság kárára is feszíthetik a tempót, mit sem törődve a gyakran időigényes biztonsági fázisokkal.

    A VDSZ ezért a munkaadóktól szigorúbb ellenőrzést, a munkavédelmi fázisok pontos betartatását, s a védőruhák használatának előírását követeli. A szakszervezet a dolgozóktól azt kéri, hogy a munkahelyi "hajtás" ellenére vegyék komolyan a saját biztonságukat, s ha más nem teszi meg, maguk vigyázzanak az egészségükre és az életükre, s akár a termelés rovására is tartsák be az előírásokat.

    A szakszervezet a TVK-nál történt esetről a helyszínen tájékozódik, s az eredménytől függően további intézkedéseket tervez.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - VDSZ: Szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector