SZEF közlemény az Országgyűlés tegnapi ülése a „három csapás” napjáról

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) az alábbi közleményét hozza nyilvánosságra:

Az Országgyűlés tegnapi ülése a „három csapás” napjaként kerülhet be a magyar parlamentarizmus történetébe.
 
Első csapás: a minimális szakmai egyetértés hiánya ellenére megszavazták a közoktatási intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvényjavaslatot.
 
   Második csapás: a szakértői és a politikai tiltakozások semmibe vételével elfogadták a választási eljárási törvényt, veszélyeztetve ezzel a szabad és demokratikus választásokat.
 
   Harmadik csapás: a magyar történelem és parlamentarizmus legsötétebb korszakaira emlékeztető rasszista megnyilvánulás hangozhatott el, érdemi helyszíni reakció nélkül a T. Házban.
 
   A jelenleg működő „bólogató országgyűlés” már arra sem képes, hogy az ülésteremben elhangzó minősíthetetlen kijelentésekre reagáljon, tiltakozzon, politikusaink a parlamenti színjátéknak lassan a látszatát sem őrzik meg.
 
   Számunkra mindez elfogadhatatlan.
 
   Felhívjuk az Országgyűlés, a Kormány figyelmét, hogy változtassanak a jogalkotás elfogadhatatlan módján, és határolódjanak el mindenfajta kisebbségellenes megnyilatkozástól.
 
   Kérjük a Köztársasági Elnök Urat, hogy élve törvény adta lehetőségével, kezdeményezzen alkotmánybírósági normakontrollt az elfogadott törvényekkel kapcsolatban.
 
 
Budapest, 2012. november 27.
 
Varga László
elnök