SZEF közlemény a hazai oktatási rendszer változtatásáról

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) aggodalommal figyeli a hazai oktatási rendszer változtatását. A SZEF a jövőnkért aggódik.

    A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma úgy látja, ma már a kormány az oktatás valamennyi szereplőjével harcban áll. A közoktatás új rendszere bizonytalan helyzetbe hozta a bölcsődéket, kötelezettséget ró az óvodákra, és összekuszálja az általános és középiskolai intézményeket. A pedagógusok december közepén még nem tudják, hogy januári munkájukat milyen szabályok alapján, kiknek az irányításával végzik majd.

    Az oktatás legmagasabb szintjén pedig a tandíjmentes keretszámok hirtelen elhatározott drasztikus csökkentése mutatja: rövidlátó szempontok alapján a jövőnket veszélyeztetik az ilyen döntések. A felsőoktatás ilyen visszafejlesztése egész korosztályok társadalmi mobilitását akadályozza, növeli a hazánkból elvándorló diákok és képzett felnőttek számát, és hosszú távon biztosan a felsőoktatás rendszerének szétzilálódását, az oktatás színvonalának csökkenését eredményezi.

    A SZEF támogatja a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzat tiltakozó akcióit, szolidáris a pedagógusokkal és az egyetemi hallgatókkal.

    Kiadó: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)