A TUDOSZ közleménye a következő évi felsőoktatási keretszámokról

A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) úgy véli, a kormány és az országház hibás döntést hozott a következő évi felsőoktatási keretszámokról.

    Hiba a továbbtanulni vágyókat a jelentkezési határidő előtt két hónappal tájékoztatni az államilag finanszírozott létszámokat harmadára való csökkentéséről.

    Hiba a továbbtanulni vágyók létszámának jelentős csökkentése, hiszen a családok sok esetben a tandíj fizetése nélkül sem tudják vállalni a tehetséges gyerekük taníttatását, így még több tehetség vész el.

    Hiba a diákhitel lehetőségére hivatkozni, hiszen az állam nem garantálhatja, hogy végzés után az új munkavállalónak lesz a végzettségének megfelelő állása, jövedelme. (Nagyon sok diplomás fiatal azért vállal külföldön munkát, mert itthon nem tudott elhelyezkedni.).

    Hiba a „kiművel emberfők” létszámnövekedésének adminisztratív csökkentése, mert ez nemcsak a fiatalok jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeit csökkenti, de hazánk jövőbeni gazdasági fellendülésének, az itt élők életszínvonala emelkedésének is gátat szab.

    Nemcsak a fiatalok kilátásainak romlása miatt aggódunk, hanem a felsőoktatási intézmények, és a kutatóhelyek jövője miatt is, hiszen jól képzett utánpótlás nélkül sorvadásra lesz ítélve mindkét terület. Ez pedig nem lehet senkinek sem célja.

    Bízunk benne, hogy a jogalkotók képesek lesznek felismerni tévedésüket, és a hibás döntést visszavonják.