A VDSZ szolidáris azokkal akik felemelik a hangjukat a felsőoktatás szétverése ellen

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közleménye:

    Minden tisztelet azoké a fiataloké, akik felemelik a hangjukat a felsőoktatás szétverése ellen, s harcosan kiállnak a következő generáció jogaiért. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) az oktatás jövője mellett saját ágazatának fejlődése miatt is aggódik, hiszen ezen a területen különösen sok felsőfokú végzettségű, jól képzett szakember dolgozik, s az utánpótlás hiánya a vegyipar totális leépüléséhez vezet.

    A VDSZ-t megdöbbentette az a cinizmus, amellyel a döntéshozók az ingyenes felsőoktatási helyek számának drasztikus csökkentése ellen tüntető diákokról és az egyre erősödő megmozdulásokról nyilatkoznak. Szánalmas, s az egész döntéshozást minősíti az a vélemény, miszerint a tervezett intézkedésekhez a jelenlegi hallgatóknak semmi közük, hiszen az ingyenes egyetemi helyek megszüntetése legfeljebb a mostani középiskolásokat fogja érinteni. Az, aki ilyet mond – márpedig a napokban maga a kormányszóvivő, Giró-Szász András is nyilvánosan ezzel érvelt -, fel sem fogja a kormány vérlázító döntésének a súlyát.   

    A felsőoktatási rendszer durva szétverése is tökéletesen jellemzi az elmúlt évek kormányzati politikáját: az érintettek megkérdezése, érdemi egyeztetés és szakértelem nélkül döntenek milliók sorsáról.

    A VDSZ saját ágazata miatt is aggódik, mert a majdani egyetemisták külföldre vándorlása miatt nem lesz vegyész utánpótlás – sem -, s lassan leépül, sőt megszűnik az ágazat. A vegyipari szakszervezet támogatja az oktatás jövőjéért egyre harcosabban fellépő diákokat.

    Kiadó: Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége