Dohányipari és kereskedelmi szakszervezetek petíciója Magyarország kormányához

Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete közös petícióban tiltakozik az ellen, hogy a tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtését hirdető Kormány úgy államosítja a dohánytermék kiskereskedelmét, hogy ezzel kockára teszi a kiskereskedelmi szektorban foglalkoztatott munkavállalók tízezreinek munkahelyét. A Németh Lászlóné Nemzeti Fejlesztési miniszter asszonynak megküldött petíciójukban elutasítják, hogy a bérből és fizetésből élők, a kiskereskedelmi dolgozók és a dohányipari munkavállalók fizessék meg annak az árát, hogy az államosítás útján Magyarországon újraosszák a dohánytermékek kiskereskedelmi piacát.
 
    A szakszervezetek tiltakoznak az ellen is, hogy egyik napról a másikra jöjjön létre egy olyan kiskereskedelmi rendszer, amelyből munkavállalók tízezrei szorulnak ki.
 
    A petíciót 420-an írták alá, amelyet szerdán levélben küldtek meg a szakszervezeti elnökök a miniszternek.
 
    A petíció teljes szövegét a Szakszervezetek.hu nyilvánosságrahozza:
 
PETICIÓ Magyarország Kormányához
 
    Mi, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának tagjai, mély megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a dohánytermék kiskereskedelem állami monopóliumba vételével kapcsolatban, afiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (továbbiakban a „Törvény”) elfogadását megelőzően semmilyen érdemi egyeztetésre, tárgyalásra nem került sor különösen a kiskereskedelemben és a dohányiparban érintett munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel.Ezért petícióval fordulunk a Kormányhoz.
 
    Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtését hirdető Kormányúgy államosítja a dohánytermék kiskereskedelmét, hogy ezzel kockára teszi a kiskereskedelmi szektorban foglalkoztatott munkavállalók tízezreinek munkahelyét.
 
    Elutasítjuk, hogy a bérből és fizetésből élők, a kiskereskedelmi dolgozók és a dohányipari munkavállalók fizessék meg annak az árát, hogy az államosítás útján Magyarországon újraosszák a dohánytermékek kiskereskedelmi piacát.
 
    Tiltakozunk az ellen, hogy egyik napról a másikra jöjjön létre egy olyan kiskereskedelmi rendszer, amelyből munkavállalók tízezrei szorulnak ki. A Törvény nem biztosít semmilyen átmenetet, a kiskereskedelmi jog államosítása mindenfajta kompenzáció nélkül történik és az újonnan létrejövő trafikrendszer a jelenlegi formájában gazdaságilag fenntarthatatlan lesz, ezáltal a Törvény esélyt sem ad a kiszoruló munkavállalók tízezreinek arra, hogy az újonnan létrejövő rendszerben találjanak maguknak új munkahelyet.
 
    Elvárjuk Magyarország Kormányától, hogyha valóban a magyar gazdaság fellendítése, a hazai munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a cél, akkor a Nemzeti Ügyek Kormánya szűk politikai, gazdasági érdekcsoportok elvárásai helyett a kiskereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartva, a munkahelyek megőrzését biztosítva valósítsa meg a dohányzás elleni küzdelméhez kapcsolódó szabályozási elképzeléseit.
 
Tagjaink képviseletében és felhatalmazása alapján követeljük, hogy a LIGA és az érintett szakszervezetek bevonásávala Kormány
 
  • tegyen javaslatot a Törvény módosítására, hogy az újonnan létrejövő trafikrendszerben legalább annyi új munkahely jöjjön létre, amely ellensúlyozni tudja a dohánytermékek kiskereskedelméből kiszoruló boltokban megszűnő munkahelyeket.
  • tekintse át a Törvényt az újonnan létrejövő trafikrendszer gazdasági fenntarthatóságának szempontjából, és a Törvény módosításával adja meg az esélyt arra, hogy a trafikrendszerben méltányos bért, tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek jöjjenek létre!
  • kezdeményezze egy olyan átmeneti időszak bevezetését, amely az egyszeri leépítések, munkahelyek rövid távú, gyors megszüntetése helyett legalább esélyt ad a Törvény által érintett több tízezer munkavállalónak arra, hogy az új trafikrendszerben, vagy a kereskedelem egyéb területein állást találjon magának.

    Alulírottak elvárjuk a Kormánytól, hogy tartsák be a munkahelyek megvédéséről szóló ígéretüket és ezért haladéktalanul kezdeményezzék a Törvény módosítását!
 
    Az érintett szakszervezetek készen állnak az őszinte, nyílt és konstruktív együttműködésre, amelynek eredményeként tízezrek munkahelyét menthetjük meg. Ez közös érdekünk!
 
Budapest, 2012. október 25.
 
 
Tisztelettel:    
Mikó Lajosné
elnök
Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete
Bubenkó Csaba
elnök
Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete