LIGA: A nyugdíj melletti munka alapjog

A LIGA Szakszervezetek Alaptörvény ellenesnek és veszélyesnek tartja a Kormány javaslatát, miszerint a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőktől megvonnák juttatásaikat, ha a közszférában munkát vállalnak.
 
A korhatárt megélt nyugdíjasok esetében a nyugdíj jogosultság, nem pedig segély vagy kegyelem kenyér. Az évtizedek alatt befizetett járulékok után a nyugdíjasok jogosultságot szereztek járandóságukra, azt tőlük megvonni nem lehet. Amennyiben a kormány mégis így próbálna spórolni a költségvetés kiadási oldalán, az egyrészt Alaptörvény ellenes volna, másrészt érthetetlen, hiszen ezt a szándékát a közszférában munkáltatóként is el tudja érni, amennyiben egyszerűen nem foglalkoztat nyugdíjkorhatár felettieket. Azonban mivel a kormány is tisztában van azzal, hogy ez több ágazat - így az egészségügy és az oktatás - azonnali összeomlásához vezetne, már most is a kiskapukat keresi a saját törvényében. Érthetetlen tehát, hogy miért akar a kormány valamit törvényben szabályozni, ami Alaptörvény ellenes, diszkriminatív, és alapvető ágazatok teljes és azonnali leállásával
jár.
 
A korhatár előtti ellátásban részesülők esetében a szabályozás szintén nem éri el a kívánt hatást, hiszen ezzel az intézkedéssel a kormány a feketegazdaság felé tolja a megélhetésükért küzdőket, egyúttal megfosztja a költségvetést a járulék és adóbefizetésektől.
 
A LIGA Szakszervezetek ezért felhívja a kormányt, hogy gondolja át ezt a javaslatot, és a szakszervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki egy új, életszerű javaslatot, amely nem ütközik az Alaptörvénybe, nem diszkriminál, és nem fosztja meg a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőket sem jogaiktól, sem a tisztes munkavégzés lehetőségétől.
 
 
 
LIGA Szakszervezetek
2012.12.17.