A Magyar Szolidaritás Mozgalom elutasítja a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés minden formáját

Budapest, 2013. január 8. Bayer Zsolt a Magyar Nemzet publicistája, a vezető kormánypárt 5. számú tagkönyvének tulajdonosa véleménycikkében a legrosszabb történelmi idők hangnemében szól a cigány nemzetiségű honfitársainkról, egy részüket állatnak nevezte, a „kérdést” pedig „azonnal, bárhogyan” megoldandónak.

    A Szolidaritás tagjai hisznek a szólás és a vélemény szabadságában, de ez a szabadság nem használható fel mások elleni gyűlöletkeltésre, uszításra, egy etnikai, faji, vallási közösség elleni izgatásra.

    December 2-án, az antiszemitizmus elleni tüntetésen széles összefogás mutatta meg: az ilyen beszédnek nincs helye a Parlamentben. Most a közszereplőknek, gondolkodóknak, politikusoknak kell megmutatnia, hogy az ilyen beszédnek nincs helye a magyar közéletben, magukat felelősnek nevező szerkesztőségek műhelyeiben, demokratikus pártok tagjainak megnyilvánulásaiban!

    A Szolidaritás ismételten felszólítja a magyar állam és a kormánypártok képviselőit: a kirekesztéssel szemben erélyesen lépjenek fel, még akkor is, ha saját táborukban kell is ezt megtenniük! Hagyjanak fel a kettős beszéddel, hagyjanak fel azzal, hogy míg frakcióvezetőjük tömegek előtt, közös tüntetésen ítéli el kirekesztést, addig párttársa egy újság hasábjain uszít honfitársaink ellen.

    A Magyar Szolidaritás Mozgalom mindaddig nem nyilatkozik az egy tulajdonosi körbe tartozó Echo Televíziónak és a Magyar Hírlapnak, amíg e két fórum nem határolódik el Bayer Zsolt kijelentéseitől. Továbbá erre szólít fel minden magyar demokratát.

Budapest, 2013. január 8.

Magyar Szolidaritás Mozgalom