LIGA Szakszervezetek: kezdődjenek újra a tárgyalások a VKF-ben

A LIGA Szakszervezetek nagyon fontos eredménynek tartja, hogy a
VKF-ben sikerült megállapodni a kötelező bérelemek 2013-as emeléséről. Ezáltal a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók megőrizhetik reálpozíciójukat. Ezt a pozitívumot azonban beárnyékolja az, hogy eddig nem jött létre megállapodás a bérajánlásról. Ez nem csak azért probléma, mivel így egy évtizedes rendszer sérül, hanem ennek sajnálatos gyakorlati következményei is vannak.
 
   A LIGA Szakszervezetek tapasztalatai szerint a bérajánlás elmaradása zavart okozott a munkaügyi kapcsolatok rendszerében, mivel a bértárgyalások során mindkét fél helyzetét nehezíti ennek a fontos orientációs tényezőnek a hiánya. Ennél is súlyosabbak azok az esetek
amikor a munkáltató a bérajánlás hiányára hivatkozva azt kommunikálja, hogy a kötelező béremelésekkel „letudta” a problémát.
 
   Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez a helyzet pont azokat a munkavállalókat érinti hátrányosan, akik jelentős szerepet játszanak a vállalatok jövedelmezőségének biztosításában. Mindezeket figyelembe véve a LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a VKF-ben kezdődjenek újra a tárgyalások annak érdekében, hogy minél hamarabb létrejöjjön egy megállapodás a 2013-as bérajánlás mértékéről. A LIGA Szakszervezetek szerint ez nagymértékben elősegítené, hogy a munkavállalók széles tömegeinek megélhetése ne romoljon tovább.
 
LIGA Szakszervezetek