Kizárhatják a tanulókat az iskolából a 16. illetve a 18. születésnapjukon?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleménye:

Legalább 5 ezer általános iskolát sikeresen befejező tanuló nem jelentkezett vagy nem iratkozott be, vagy nem vették fel középfokú iskolába a 2012/2013. tanévben.

    Az új Nemzeti köznevelési törvény [45. § (3) bekezdés] lehetővé teszi, hogy a már nem tanköteles 16 és 18 éven felüli tanulókat, alapos indok nélkül, tanév közben – akár a 16. illetve 18. születésnapjukon - eltávolítsák az iskolából, ha erősebb az igazságérzetük vagy csúnyán néznek valakire. A szülők kapnak egy levelet, hogy gyermeke tankötelezettség megszűnt, vigye, ahová akarja!
 
    Meg kell számolni, hogy hány nem tanköteles tanulót távolítottak el az iskolákból az első félévben országosan (becslések alapján legalább 3 ezer fő).

    A szülői is dönthet úgy, hogy nem tarja el gyermekét, menjen dolgozni. A tanuló is bejelentheti, hogy nem jár tovább iskolába.

    A 2011/2012. tanévenként 4,5 ezer tanuló nem fejezte be az általános iskola 4-5-6-7-8. évfolyamát 16 éves koráig, és csak töredékük tanulhat tovább, mert nincs elég férőhely az un.  felzárkóztató oktatásban és a felnőttoktatásban, nem indult be a Híd program, és újabban szakmát sem tanulhatnak általános iskolai végzettség nélküli gyermekek.

    Törvénymódosítással kell megvédeni a már nem tanköteles tanulókat az iskolától, a szülőktől és önmaguktól, hogy ne kerüljenek az utcára iskolai végzettség nélkül.
Bővebben: www.mszoe.hu

    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)