BÁNYÁSZ SZAKSZERVEZETI DEMONSTRÁCIÓ LESZ JANUÁR 29-én

A BÁNYA-, ENERGIA- ÉS IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE KÖZLEMÉNYE

A SZAKSZERVEZETI DEMONSTRÁCIÓRÓL

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) demonstrációt hirdet 2013. január 29-én 16.30 órára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Budapest, V. ker. Akadémia utca 3.) elé. A demonstráció tiltakozás a 2012. január elsejétől hatályos jogszabályok bányászokat negatívan érintő hatásai miatt, melyeken a Minisztérium ígéretei ellenére sem változtatott.

A DEMONSTRÁCIÓ CÉLJA:
  1. A 150/1991-es Kormányrendelet - melyet a Kormány javaslatára helyeztek hatályon kívül - visszaállítása vagy helyette új, az érdekeltek számára is elfogadható szabályozás kialakítása.
    (A hivatkozott kormányrendelet biztosította a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozó munkavállalók számára is a bányász szakmai nyugdíjat 30 év szolgálati idő után.)
  2. A 2012. január 1-i hatállyal megszüntetett föld alatt dolgozó bányászok „kedvező nyugdíj átlagszámításainak” visszaállítása.
  3. Az elvett III. csoportos rokkantsági nyugdíjakkal megegyező ellátás visszaállítása, a külszínről nyugdíjazottak számára is.

A BDSZ az elmúlt egy évben folyamatosan jelezte a miniszterelnök úr és az illetékes miniszterek számára, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvényi változások komoly érdeksérelmet okoztak a szakszervezetünk által képviselt aktív és nyugdíjas bányászoknak.

Azt tapasztalva, hogy követeléseink teljesítése érdekében a többszöri levélváltás és a nyilvánosság előtt is elhangzott ígéretek ellenére sem következett be érdemi változás a szénkülfejtéses szakmai bányásznyugdíj, a bányász átlagkereset-számítási kedvezmény és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok részére 2012 novemberében országos demonstrációt hirdettünk.

Balog Zoltán miniszter úr a BDSZ-hez írt leveleiben ígéretet tett a jelzett problémák kormányülésen történő rendezésére. Ennek figyelembe vétele alapján a BDSZ vezető testületei a demonstráció felfüggesztéséről határoztak.

A 2012. év végén megjelent jogszabályok sajnos egyértelművé tették az érintett munkavállalók és szakszervezetünk számára, hogy az indoklás és egyeztetés nélkül elvett szénkülfejtéses szakmai nyugdíj beépítése még a korkedvezményes nyugdíjrendszerbe sem történt meg.

A szénkülfejtéses szakmai nyugdíj fiziológiai mérésekre alapozott, az egészségkárosodás mértékét figyelembe vevő szakmai nyugdíj volt, mely megakadályozta a maradandó egészségkárosodást, elismerte és kompenzálta a különösen nehéz, kedvezőtlen körülmények között végzett munkavégzést.

Az érintett munkavállalókat és a bányászszakszervezetet nem tájékoztatták arról, hogy megszüntetik a szakmai nyugdíjat és arról sem tudunk, hogy a munkavégzés ergonómiai körülményeiben változás következett volna be.

A Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben és a 23/1991. Korm. rendeletben korábban biztosított átlagkereset számítási kedvezmény ügyében sem következett be pozitív változás. Az a több mint 40.000 bányász, aki az elmúlt 25 évben vesztette el munkáját, ígéretet kapott a korábbi megállapodásokban, hogy amennyiben 15 évnél többet dolgoztak föld alatt – mivel hasonló munkahelyeket nem tudtak számukra biztosítani – nyugdíjba vonulásukkor jogosultak lesznek az akkori bányász átlagnyugdíjra, amennyiben azt igénybe akarják venni. Ezt a lehetőséget indokolatlanul korán vették el, mert ezrek vannak, akik élhetnének ezzel a lehetőséggel. A 2012. december 5-ei kormánydöntés alapján megjelent 426/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a külszíni bányászokra és a tíz évet el nem érő földalatti (rehabilitált) munkaviszonnyal rendelkező rokkant munkavállalókra nem vonatkozik.

A kialakult helyzetet értékelve a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete úgy döntött, hogy a felfüggesztett demonstrációt megtartja, ezzel is nyomatékot adva követeléseinek. Várjuk a nyilvánosság előtt is elhangzott ígéretek megvalósítását a bányászok, a bányásznyugdíjasok érdekében.

Ezzel párhuzamosan élni kívánunk a munkaharc minden törvényes, legális eszközével, valamint igénybe vesszük az „összes” lehetséges nemzeti és európai jogorvoslati lehetőséget. A BDSZ vezető testülete kéri a hazai és az európai szakszervezetek szolidaritáson alapuló támogatását!

Budapest, 2013. január 24.

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete
Országos Tanácsa