Bányászok petíciója Balogh Zoltán Emberi Erőforrás Miniszterhez

 

P E T Í C I Ó

Balogh Zoltán Emberi Erőforrás Miniszterhez

Tisztelt Miniszter Úr!

A 2012. január 1-jétől életbe lépett törvényi változások -„a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény”- a bányászok több társadalombiztosítási kedvezményének átmenet nélküli megvonását eredményezték.

Az ezzel összefüggő észrevételeinket, javaslatainkat a döntést hozók figyelmen kívül hagyták. A gondok és problémák elhárítására érdemi megoldás nem született.

A bányász társadalom aktív munkavállalói, nyugdíjasai és érdekképviseletük továbbra sem mondanak le a korábban megszerzett jogosultságairól és kedvezményeiről, így többek között arról, hogy:

  • a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozó fizikai és termelésirányító munkakörben dolgozók 2012. január 1-jétől is megtarthassák bányásznyugdíjra való jogosultságukat (2011. december 31-ig a bányásznyugdíjról szóló 150/1991. (XII. 4.) Korm. rendelet alapján 30 év szolgálati idővel jogosulttá váltak bányásznyugdíjra), amely teljes mértékben figyelembe vette a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozók fiziológiai mérésekkel is alátámasztott rendkívüli munkakörülményeit és annak egészségkárosító következményeit, hatásait;