Az autonómok testreszabott ajánlata

A szakszervezetek a parlamenti pártok segítségére sietnek. Legalábbis az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége ezt teszi annyiban, hogy a parlamenti pártok igényei szerint testre szabottan összeállítja azokat a munka világával kapcsolatos döntéseket, amelyekről a gyakorlatban kiderült, elhibázta a kormány. Az ASZSZ a lista mellé megoldási javaslatokat is mellékel azt remélve, hogy a politikusok felismerik: a „kis” emberek gondjain segíteni népszerű és a politikában megtérülő vállalás. A konföderáció elnöksége sorra látogatja a frakciókat.

   Lehetetlen helyzetbe hozta a munkavállalókat és a munkaadókat is a kormány az úgymevezett kógens törvényként jóváhagyott munkaközi szünettel, mert mostanra kiderült, a dolgozók védelmére született kötelező 15 - 45 perces pihenőidőt sok helyen ledolgoztatják, akár hétvégi műszakban is - ismertette a témával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat a KDNP frakcióvezetőivel Székely Tamás, a megújult Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) új elnöke. A cégekre kényszerített pihenő miatt a BKV-nál például külön embereket kell azért fizetni, hogy leváltsák a 45 perc pihenésre küldött metró-diszpécsert, aki egyébként le sem vehetné a szemét a monitorról, ahol az alagútban várakozó vagy a mozgólépcsőn tartózkodó utasok biztonságára ügyel - támasztotta alá az elnök állítását egy BKV-s példával Gulyás Attila, az ASZSZ társelnöke, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

   Ez a jelenség azonban csupán egy azok közül, amelyekről kiderült, rosszul vagy egyáltalán nem szabályozza az új munka törvénykönyve, ezért a gyakorlatban jelentősen megnehezíti bizonyos munkakörök ellátását. A szakszervezetek egyre több ilyen esetről kapnak hírt, ezért az autonómok úgy döntöttek, sorra látogatják a parlamenti pártokat, s megismertetik a politikusokat azokkal a gyakorlati gondokkal, amelyekről az ülésteremben nem, vagy csak soká értesülnének. Az ASZSZ elnökségének elhatározását a KDNP részéről Harrach Péter frakcióvezető, Latorcai János és Rubovszky György is szívesen fogadta, s a tényfeltárás” után a politikusok arra kérték az érdekvédőket, állítsanak össze egy listát nekik az általuk elhibázottnak vélt, de viszonylag könnyen orvosolható döntésekről. A családbarát politikát képviselő házigazdákat a munkaközi szünet mellett a teherfuvarozók hosszú külföldi kiküldetésének rendezetlensége, a távolsági buszok sofőrjeit és a vegyiparban dolgozókat is érintő korengedményes nyugdíj visszaállítása, a szakképzés hiányának következményei és a közműadók miatti létszámleépítésekkel kapcsolatos konkrét változások különösen érdekelték. A szakszervezeti vezetők megígérték, gyakorlati példákkal fűszerezett összeállítást készítenek a frakció számára, s melléteszik a változtatási javaslataikat is.

   Az autonómok készek arra, hogy a parlamenti pártoknak külön testreszabott listát és módosító javaslatot készítsenek azért, hogy minél jobban, minél szélesebb körben képviseljék a dolgozók érdekeit az ülésteremben. Székely Tamás elnök szerint ez minden szereplőnek jó lehet: a munkavállaló csak nyer azzal, ha javítanak a helyzetén, a politikusoknak pedig hálás feladat a „kis” emberek képviselete. Az elnök fontosnak tartja kiemelni, hogy a konföderáció küldöttei válogatás nélkül minden demokratikus pártot felkeresnek, ahol megfelelő pozíciójú politikus fogadja őket. Az ASZSZ eddig az LMP-vel és a KDNP-vel tárgyalt, de mindenhová bejelentkezett már.