MSZOSZ: Szolidárisak vagyunk a közmunkásokkal

Nincs olyan munka, amit szégyellni lehetne, de van olyan közfoglalkoztatás, amit szégyellni kell. Ma közmunkásnak lenni valódi kiszolgáltatottságok jelent. A kormány jó eredményeket, biztató fejlődést lát a rendszerben, a helyzetet ismerők azonban azokat a dolgozókat, akik kényszerből, nagyon kevés fizetségért, tisztességgel végzik el feladatukat, amíg módjukban áll.

    A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a közmunkaprogram megreformálását tartja szükségesnek. A kormánynak ne a közmunka, hanem új, stabil munkahelyek létrehozásának elősegítése legyen a legnagyobb foglalkoztatási és szociális programja. A szociális segélyért sorban állók számát így lehet a leghatékonyabban csökkenteni.  

    A közmunka nem tipikus foglalkoztatási forma. Elsődleges célja nem lehet más, mint hogy a dolgozni képes embereket mielőbb visszasegítse a nyílt munkaerőpiacra. Ehhez pedig képzésekre van szükség, amelyet eddig nem sikerült megoldani. Azonnali kormányzati beavatkozást igényel ez a terület is.

    Elfogadhatatlan a közmunkások bérezése. Egyetlen elfogadható megoldás, hogy a közmunkás bérek megegyezzenek a kötelező legkisebb munkabér mértékével.
A KSH legfrissebb adatai szerint:
2013-ban a közmunkások nettó bére 49 ezer forint,
2011-ben Magyarországon a létminimum 83 941 forint volt.

    Az MSZOSZ a jelenlegi közfoglalkoztatási rendszert fenntarthatatlannak, átalakítását elengedhetetlennek tartja.

    Szolidárisak vagyunk a közmunkásokkal, az éhségmenet résztvevőivel! Támogatjuk követeléseiket!



2013. február 11.

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége