LIGA Szakszervezetek: Háromoldalú közüzemi szektoriális egyeztetés

Az NFM érdekkörébe tartozó állami vállalatok szakszervezetei, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, és a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége ügyvezetője találkoztak tegnap a LIGA Szakszervezetek székházában.

    A 2013. évi keresetfejlesztést illetően a szakszervezetek (a hulladékgazdálkodás, Posta, BKV, Volán, vasút, vízművek, villamosenergia-ipar, légiközlekedés területéről) azon a közös állásponton vannak, hogy a növekedésnek meg kell haladnia az infláció mértékét. A résztvevők tájékoztatták az államtitkárt a szektorban dolgozók súlyos helyzetéről, így a tartós reálkereset csökkenésről.

    Csuport Antal, a STRATOSZ ügyvezető igazgatója szerint elsősorban a közüzemi dolgozók pályaelhagyási folyamatának elkerülése céljából, támogatható egy infláció közeli béremelési törekvés. A konkrét értéket a szektor (és vállalatok) reálhelyzetének kell meghatároznia.

    Fónagy János államtitkár elmondta, hogy amennyiben a szociális partnerek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztető Fórumán ilyen mértékű, konszenzusos javaslatot terjesztenek a Kormány elé, azt a tárca figyelembe fogja venni.

    A mintegy háromórás megbeszélésen felmerült egy közüzemi szektoriális érdekegyeztető fórum létrehozásának gondolata, amely egy tárca szintű, háromoldalú konzultációs testület volna. Ezen a fórumon a STRATOSZ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az állami tulajdonú vállalatok szakszervezetei egyeztetnének a közszolgáltató szektort közvetlenül érintő gazdasági tárgyú kormányzati döntésekről. A szektor különállását a megbeszélés résztvevői szerint az adja, hogy a közüzemi, állami tulajdonú vállalatoknál egyfajta korlátozott versenyhelyzet van, miközben szektor a munkavállalói nem közalkalmazottak.

LIGA Szakszervezetek
2012.02.21.