A Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének és az Egységes Közlekedési Szakszervezetnek a közleménye

Nyílt levél a BKV Zrt vezérigazgatójának!

   Áldatlan állapotok uralkodnak a BKV Zrt-nél. A munkáltató több esetben visszaélve helyzetével olyan nyomást gyakorol a munkavállalók felett, mely egyre nagyobb elkeseredettséget vált ki. A műszaki meghibásodások csökkentését a dolgozók megfélemlítésén keresztül szeretnék megoldani. Ismerős mindenki számára a BKV Zrt járműveinek állapota, mégis úgy tűnik ennek levét a dolgozók és az utasok isszák meg.
Konkrét példákkal tudjuk alátámasztani azokat az eseteket, amikor a munkáltató teljesen indokolatlanul egy-egy dolgozó beosztását megváltoztatja. Előfordul, hogy a munkavállalóval szemben azért jár el a munkáltató, mert a jármű fűtésének hibája miatt a kocsi garázsba kerül és ennek egyik következményeként a menet kimarad. További büntetésként jelenik meg, hogy magas menetkimaradási mutató esetén elveszik a beosztást és súlyos tízezrekkel büntetik a dolgozót. Minden előzetes vizsgálat és kontroll nélkül azt feltételezik, hogy a BKV Zrt munkavállalója szándékosan akadályozza a szolgáltatás teljesítését.

A mai magyar valóságban ott tartunk, hogy a munkavállalók nem merik beírni a hibákat, mert a rendszeresen visszatérő műszaki hibának az ismételt jelzése is büntetéssel járhat. Betegek sem lehetnek a dolgozók, mert ennek a következménye is a beosztás elvétele.
A közösségi közlekedésben sokkal szigorúbb feltételek betartását, betartatását követelik meg. Senkinek sincs joga, hogy bárkit is ezeknek a szabályoknak a felrúgására kényszerítsenek!

    Kiadó: Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet - Egységes Közlekedési Szakszervezet