Világméretű akciót fontolgatnak - Bojkott a Hankook ellen?

Világméretű bojkott elindítását fontolgatják a nemzetközi szakszervezetek közösen. A bejelentés a napokban, a budapesti gumiipari konferencián, 16 ország csaknem száz küldötte előtt hangzott el.

    Globális bojkottot fontolgatnak a Hankook ellen a nemzetközi szakszervezetek - hangzott el a napokban a Gumiipari Világkonferencia budapesti tanácskozásán, amelyet a 140 országot, összesen 50 millió munkavállalót képviselő IndustriAll Global Union és a mintegy 30 ezer tagot tömörítő magyar vegyipari szakszervezet, a VDSZ rendezett. A konferencián az iparág szereplői, 16 ország csaknem 100 küldötte megvitatta egyebek mellett a jövőben tervezett közös nemzetközi akciókat, s ennek részeként merült fel a Hankooknál tapasztalt szakszervezet-ellenes gyakorlat - többek között a cég rácalmási telepén történt visszásságok -, s a folyamat megállításaként a globális összefogás terve. A tanácskozáson elhangzott: amennyiben a koreai tulajdonú társaság továbbra sem hajlandó a helyi munkajogi keretek között és az európai szokásoknak megfelelően működni, fel fogják szólítani a világot - kis- és nagykereskedőket, valamint egyéni vásárlókat -, hogy ne használjanak Hankook gumikat, amíg a cég nem változtat a kifogásolt hozzáállásán.

    A hazai helyzet iránt érdeklődő nemzetközi szakszervezeti vezetők kérdéseire válaszolva Székely Tamás, a VDSZ elnöke hangsúlyozta, a Hankooknak fontos szerepe van a foglalkoztatásban, különösen Rácalmáson és vonzáskörében, hiszen 2 ezer munkahelyet hozott létre, ám ez, de még a kormány által adományozott kiemelt stratégiai partnerségi cím sem mentesíti a menedzsmentet a törvényesség betartása alól.  Márpedig a rácalmási gyárban folyamatosan harcolni kell a legalapvetőbb jogokért is, s úgy tűnik ennél a cégnél semmibe veszik az ILO (az ENSZ nemzetközi munkaügyi szervezete) előírásait - összegezte az elnök.

    A tanácskozás résztvevői elfogadták: hamarosan visszatérnek a problémára, s az addig tapasztaltak alapján döntenek a tervezett akcióról.