HUNALPA: több száz munkavállaló még mindig nem kapta meg a teljes végkielégítését

A HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének közleménye
 
    Vizsgálja a bíróság az állam felelősségét, mert felelősség megállapítási keresetet nyújtottak be az állam ellen a volt Malév pilóták ma a Fővárosi Törvényszéken. A légitársaság megszűnése után több száz munkavállaló még mindig nem kapta meg a teljes végkielégítését. Miután egy hónapja a pilóták jogerősen pert nyertek a Malév állami felszámolójával szemben, azt is szeretnék, hogy az állam, mint többségi tulajdonos felelősségét is vizsgálják.

    Több mint egy éve tart a Malév felszámolása, azóta is várnak a munkavállalók arra a közel nettó 2 milliárd forintra, ami járna a végkielégítésre, és a felmondási időre, amit még mindig nem fizettek ki. Ez a pénz sokaknak a mindennapi megélhetéshez kellene. Többen, azóta sem találnak munkát a szakmájukban így a hiteleiket sem tudják fizetni.

A pilóták érdekvédelmi szervezete, a Hunalpa, azt szeretné, hogy miután a bíróság megállapította, az állami felszámoló rosszul végzi a munkáját, szándékosan megtévesztette a Malév dolgozóit, most az állam, mint többségi tulajdonos felelősségét is vizsgálják. Szerintük, ha a keresetüknek a bíróság helyt ad, az egy kártérítési per alapjául is szolgálhat. Mivel a folyamatos ígérgetések ellenére semmi nem történt, az igazolásokra és elszámolásokra is még várnak, úgy döntöttek, a bírósághoz fordulnak, hogy az megállapítsa az állam felelősségét. A pilóták azt szeretnék, hogy derüljön ki, kik a felelősök a Malév helyzetéért.