Sikeres állásbörze Nyíregyházán a megváltozott munkaképességűeknek

A napokban sikeres állásbörzét tartottak Nyíregyházán, a Tiszavasvári úti Esély Centrumban a megváltozott munkaképességűek részére.

    Fogyatékkal élőknek állásbörzét most szerveztek először Magyarországon. Tizenkét munkaadó kínált állást a börzén, 1000 munkahelyre lehetett jelentkezni. A rendezvényen részt vett a HVDSZ 2000 szakszervezet is, akik meghívott vendég volt az utána megtartott Rehab-Párbeszéd-Bizottság ülésén is.

    Nyíregyházán tizenkét munkáltató kínált álláslehetőséget a megváltozott munkaképességűeknek. A hosszabb ideje, sokszor évtizedek óta fogyatékkal élőket alkalmazó nagy cégek mellett, kisebb vállalkozások is megjelentek. Több mint ezer állásra kerestek jelentkezőket. A rendezvényen részt vett Fülöp Attila, helyettes államtitkár, aki szerint, amióta a kormány bevezette a rehabilitációs kártyát, egyre több megváltozott munkaképességű álláskeresőt alkalmaznak.

    Az államtitkár arról is beszámolt, az országban 55 ezer megváltozott munkaképességű alkalmazottat tartanak nyilván. Többségük úgynevezett védett munkahelyen dolgozik, de a járulékmentesség bevezetése óta egyre több fogyatékkal élő tud elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon is. Új jelenség, hogy a cégek képzett alkalmazottakat keresnek.

    Jelentős számban megnőtt a szakképzettséget vagy gyakorlatot igénylő munkakörök száma, sőt felsőfokú végzettséggel, nyelvtudással rendelkezőknek is kínáltak álláslehetőséget. Ugyanakkor jelentősen csökkent a szakképzettséget nem igénylő munkalehetőségek száma.

    A rendezvényen az is elhangzott, a kormány továbbra is támogatja a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését, ehhez pedig uniós és hazai forrásokból hirdetnek majd újabb pályázati lehetőségeket.

    A rendezvény keretei között, a HVDSZ 2000 és három rehabilitációs társaság egy jótékonysági kezdeményezést hoztak létre az árvízkárosultak számára. Név szerint: a START Nonprofit Kft., a PIREHAB Nonprofit Kft, és a PRO-TEAM Kft. Az említett szervezetek vállalták, hogy száz-százezer forinttal jótékonysági akciót indítanak el.

    Az összegeket a HVDSZ 2000 külön erre a célra létrehozott alszámlájára utalják, amit a gyűjtés végén a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács számlájára továbbítanak.

Forrás:
Állásbörze megváltozott munkaképességűeknek: www.hvdsz2000.eu

Segítsünk az árvízkárosultakon: www.hvdsz2000.eu