KDFSZ: sztrájktárgyalások kezdődnek a Spar Magyarország Kft. -vel

 A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) augusztus 29-én megkezdi a sztrájktárgyalásokat a Spar Magyarország Kft. képviselőivel; a Tesco alkalmazásában álló KDFSZ-tag gépkocsivezetők teljes mértékben egyetértenek a Spar gépkocsivezetőinek sztrájkköveteléseivel, és szolidaritásukról biztosítják sorstársaikat - közölte a KDFSZ vezetősége szerdán.

    A szakszervezet közleménye szerint a vállalat vezetése az elmúlt egy hét során több telephelyen - Üllőn és Gyálon - dolgozói fórumot tartott és próbálta meggyőzni a munkavállalókat, hogy a „nagy családon” belül oldják meg a problémákat és hagyják ki a KDFSZ-t a tárgyalásokból. A munkavállalók azonban tudatosították a vállalat vezetőiben, hogy a KDFSZ-t bízták meg a tárgyalások lefolytatásával, és nem kívánnak külön-külön egyezkedni.

    Az érdekképviselet közölte továbbá: mivel a Tesco alkalmazásában álló gépkocsivezetőket is évek óta súlyos törvénytelenségek (például a túlórák ki nem fizetése, éjszaka 10, illetve nappal 12 órát meghaladó rendszeres munkavégzés) sújtják, amelyeket mindeddig a munkáltató a szakszervezet minden igyekezete ellenére nem oldott meg, a Tesco alkalmazásában álló KDFSZ-tag gépkocsivezetők is sztrájkbizottságot hoznak létre, egyelőre kifejezetten a Spar-gépkocsivezetők sztrájkjának támogatása céljából. A sztrájktárgyalások eredményétől függően a Tesco-gépkocsivezetők sem zárkóznak el az esetleges szolidaritási sztrájk megszervezésétől - írja közleményében a szakszervezet.

    Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke augusztus 15-én jelentette be, hogy a szakszervezet sztrájkbizottságot alakított a Spar Magyarország Kft.-nél a gépjárművezetők bérkövetelésének érvényesítése érdekében, emellett bíróságon kérte a cégnél 2012. július 1-jén kötött, azóta hatályos kollektív szerződés érvénytelenítését.

    Az érvénytelenítést feltűnő értékaránytalanságra, valamint a jó erkölcsbe ütközésre hivatkozva akarják elérni. Bérkövetelésüket nyolc pontban fogalmazták meg. Egyebek között azt követelik, hogy a Sparnál alkalmazott gépjárművezetők alapbérét egységesen emelje meg a munkáltató olyan mértékben, hogy nettó 200 ezer forintot kapjanak kézhez a sofőrök.

    A Sparnál az MTI-vel korábban azt közölték, hogy készek az egyeztetésre a szakszervezettel. Azt mondták, a Spar hosszú évek óta kollektív szerződésben biztosítja a munkavállalók jogait, amely a Munka törvénykönyvének előírásain alapszik, s amelyet a cég reprezentatív szakszervezetével, a vállalatnál sok ezer taggal rendelkező Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével írtak alá.