LIGA Szakszervezetek: Siker, emberi jog lehet a vízhez való hozzáférés!

Miután a LIGA Szakszervezetek és ágazati szervezetei augusztusban újra felhívták a figyelmet a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége által indított Európai Népi Kezdeményezésre, alig egy hónap alatt sikerült Magyarországon is összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást.

    Augusztusban még alig 2.000 aláírás szerepelt csak a gyűjtőíveken Magyarországról, miközben a ránk eső kvóta 16.500 volt. A LIGA Szakszervezetek nagy ágazati szervezetei segítségével - kiemelten a VKDSZSZ, az EVDSZ és a VDSZSZ közreműködésével - egy utolsó nagy kampányt indított azért, hogy a hátralévő pár hétben teljesítsük a ránk eső részt.

    A népi kezdeményezés célja az volt, hogy az EU törvényhozása kérje azt a kormányoktól, hogy minden polgár számára elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet, és szennyvízelvezetést biztosítson.

    Ehhez EU-szerte egymillió aláírásra volt szükség úgy, hogy a tagországok közül legalább hétben összegyűljön a népességarányos kvóta szerinti támogató. Augusztus elején ugyan megvoltak a kötelező elemek, de Magyarország alulteljesített, hiszen alig 2.000 aláírást gyűjtött össze a rendelkezésre álló idő alatt. A LIGA Szakszervezetek ezért felkérte tagjait, hogy a hátralévő pár hét alatt támogassák minél többen a kezdeményezést. A nyári szabadságolások ellenére, legnagyobb örömünkre szeptember 3-ára összegyűlt a szükséges mennyiségű aláírás, teljesítettük a 16.500-as kvótát!

    Ez az Európai Népi Kezdeményezés az első, amely teljesítette az EU-szintű követelményeket, ennek megfelelően a kezdeményezők szeptember 9-én le is adták a hatóságoknak az aláíróíveket, amelyek alapján joggal kérik az európai törvényhozást, hogy vegye figyelembe a közel 2 millió EU állampolgár kérését, és kérjék azt a kormányoktól, hogy minden polgár számára elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet, és szennyvízelvezetést biztosítsanak. Legyen a vízhez és szennyvízhálózathoz való hozzáférés emberi jog!
 
    A kezdeményezés eredeti oldala: www.right2water.eu/node/37/view

    A kezdeményező honlapja: www.epsu.org/a/9744
 
    A LIGA felhívása, részletek: www.liganet.hu/page/88/art/7172/akt/1/html/a-vizhez-es-szennyvizhalozathoz-valo-hozzaferes-emberi-jog-alairasgyujtes.html
 
LIGA Szakszervezetek
2013.09.11.