KSZSZ: EU szintű keret-megállapodás a központi közigazgatás minőségéről

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének közleménye:Az Európai Unió ágazati párbeszéd bizottságai sorában 40. a Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága, melynek munkaadói oldalát az EUPAE, a munkavállalói oldalát pedig a TUNED delegáció képviseli. A Bizottság 2012. december 12-én fogadta el a "TUNED-EUPAE keret-megállapodás a központi közigazgatás minőségi szolgáltatásáért" című dokumentumot.

    A szociális partnerek egyhangúan kijelentik: a közigazgatási szerveknek döntő szerepük van abban, hogy a közszolgáltatások a felhasználók igényeit magas minőségi szinten elégítsék ki. Alapértéknek tekintik a megbízhatóságot, a megfizethetőséget, az egyenlő bánásmódot, az egyetemes hozzáférést és a felhasználói jogok előmozdítását. A közszolgáltatások alkalmazkodjanak a változó igényekhez, a hagyományos értékeket képesek legyenek vegyíteni az újonnan felmerülő, demokratikus, professzionális és etikai követelményekkel.

    A minőségi közszolgálat a munkavállalók jóllétén alapul, ami megköveteli a hatékony szociális párbeszédet, elegendő források meglétét és a felhasználókkal folytatott folyamatos konzultációt. A dokumentum főbb fejezetei: a jogállam szolgálata és tiszteletben tartása; egyenlőség; feddhetetlenség; hatékonyság; életminőség a munkahelyen; kommunikáció és átláthatóság.

    A magyar munkaadói oldal (a kormány) jelenleg megfigyelői státuszban vesz részt az EUPAE munkájában.

Dr. Agg Géza, a TUNED delegáció tagja