Az MKKSZ akciósorozatot indított

Az MKKSZ az illetményalap 20 százalékos növelését követeli.

    A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) plenáris ülésein – az érintett közszolgálati szakszervezettel egyeztetve – több alkalommal kezdeményezte a képviseleti körébe tartozó kormánytisztviselők és köztisztviselők keresetét alapvetően meghatározó illetményalap (különböző mértékű) növelését.

    Az illetményalapot utoljára 2008-ban emelték, amelynek jelenlegi összege 38.650 Ft. Az elmúlt több mint 5 évben, a mintegy 110 000 fő közigazgatási dolgozó jövedelmi helyzetét nemcsak a 6. éve változatlan illetményalap rontotta, hanem a különböző bér elemek (illetménykiegészítés, illetménypótlék) és a béren kívüli juttatások mértékének drasztikus csökkentése, vagy megvonása, illetve az ún. közszolgálati komparatív előnyök eltörlése. Ennek következtében ma a közigazgatási munkavállalók közel kétharmadának fizetése a minimálbérnek, (bérminimumnak) megfelelő összeg.

Az MKKSZ az illetményalap 20 százalékos növelését követeli

    A nettó keresetek 20 százalékot meghaladó értékvesztése abban az időszakban következett be, amikor a közszolgálat e területét a folyamatos átszervezések (kormányhivatalok, járási rendszer kialakítása, önkormányzati átszervezés), az ehhez kapcsolódó létszámcsökkentések és a vonatkozó jogállási törvény rendkívül kedvezőtlen átalakítása jellemezte.

    Magyarországon a munka világában csak a közigazgatásban dolgozókra érvényes felmondási jogcím a „méltatlanság”, a „bizalomvesztés” a „vezetői értékrendhez való alkalmazkodás hiánya”. Itt tilos a túlmunka díjazása, miközben a napi munkaidő „hivatalosan is” 10 óra, és még sorolhatnánk a kirívóan hátrányos megkülönböztetéseket.

A helyzet tarthatatlan!

    Ugyanakkor a munka jellegéből adódóan ez a munkavállalói kör nem számíthat széles körű társadalmi támogatottságra, igen korlátozottak az érdekérvényesítés eszközei, és a munkahelyek hangulatát az elbocsátásoktól, a munkahelyvesztéstől való aggodalom miatt a rettegő félelem uralja.

    Az MKKSZ megoldást keres. Úgy tűnik, a hivatalos fórumokon a közeljövőben nem lehet eredményt elérni.

    Ezért szakszervezetünk akciósorozatot indított, amelynek kiemelt célja a közvélemény – azon belül a munkavállalók közösségének – tárgyilagos tájékoztatása, figyelemfelhívás egy elszegényedő réteg élethelyzetére, végső soron a fizetésemelés kiharcolása.

    Kérjük, és várjuk valamennyi munkavállalói érdekképviselet szolidáris támogatását. Különösen fontos számunkra a szakszervezeti egységet megvalósító három konföderáció tagszervezeteinek, és az e körbe tartozó szakszervezeti tagok MKKSZ-t támogató fellépése. Ez különleges értékű – és eddig példa nélküli - megnyilvánulás lenne.

    2013. október 19-én (szombaton) 9 és 11 óra között Budapesten, a Millenárison rendezendő „REGENERÁCIÓ” elnevezésű Kormányzati Karrier Expo helyszínén békés demonstrációt tartunk. (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20. A tervezett helyszínt a mellékelt térkép tartalmazza.

    A rendezvényre maximum 200 főt várunk. A demonstráción 9 óra 45 és 10 óra 15 perc közötti időszakban rövid beszédek hangzanak el.