Szűcs Viktória: a hálapénz a korrupció melegágya, ami megengedhetetlen!

„A hálapénz, mint a dolgozók ellehetetlenülését és elvándorlását megakadályozó lehetséges megoldási javaslat véleményünk szerint szánalmas és megalázó. A hálapénz a korrupció melegágya, ami megengedhetetlen” – olvasható a Szakszervezetek.hu-nak megküldött közleményében a BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE.

    A BDDSZ ezt annak kapcsán fejtette ki, mert a napokban megjelent, hogy egy – parlamenten kívüli – de következő ciklusban kormányozni kívánó ellenzéki párt a bölcsődei dolgozók bérproblémáját hálapénzzel orvosolná.
Valós a probléma az ágazatot érintően, hogy 2008-óta az illetmények nem változtak és a minimálbér bruttó összegének emelkedése – mely az egykulcsos adó miatt nettó növekedést nem jelent - egybemossa a béreket. Ebből adódóan ma, egy pályakezdő, egy tíz éve pályán lévő, illetve egy közel harminc éves bölcsődei tapasztalattal rendelkező felsőfokú szakképzettségű kisgyermeknevelő mindösszesen a szakmunkás bérminimumot, bruttó 114 ezer Ft-ot (nettó 73 ezer Ft-ot) visz haza éppúgy, mint szinte valamennyi, a bölcsődei nevelést-gondozást kisegítő dolgozó.
 
    A jelenlegi 2/3-os többséggel rendelkező kormányzat, ha akarna, stadionépítések helyett ezen a méltánytalan bérhelyzeten változtathatna. Hiszen mindenhol azt hirdetik - mellesleg, nem kevés közpénzen - „Magyarország jobban teljesít.”
 
    A bölcsődei dolgozók bérrendezésére azonnali, valós megoldást kell találni, és nem arra bíztatni a szülőket, hogy borítékokat dugdossanak dolgozóink zsebébe.
 
    Kérjük, hogy ötletrohamok helyett, inkább vegyék fel velünk a kapcsolatot és szakértőinkkel; támogassák bérharcunkat, aláírásgyűjtésünket, demonstrációinkat, illetve sztrájkunkat, amennyiben arra a közeljövőben sor kerül!
 
Budapest, 2013. október 21.
 
Szűcs Viktória
BDDSZ elnök