Az autonómok a mozdonyvezetőkkel vannak - Csatlakozásra szólítanak fel minden szakszervezetet!

Támogatja a mozdonyvezetők esetleges sztrájkját az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, amely szolidáris mindazokkal a dolgozókkal, akiket megfosztott, vagy megfosztani készül jogaiktól a munkáltató. Az ASZSZ ijesztőnek és minden magyar munkavállalóra nézve veszélyesnek tartja a MÁV-nál zajló eseményeket, ahol éppen most készül a vezetőség egyetlen tollvonással megszüntetni azokat a feltételeket, amelyek némi biztonságot garantálták az ott dolgozóknak.

    Szolidáris a jogaiért harcoló, a napokban sztrájkbizottságot alapított Mozdonyvezetők Szakszervezetével (MOSZ) az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, mert a MÁV-Start Zrt.-nél zajló eseményeket, a negatív tendenciát minden magyar dolgozóra nézve veszélyesnek tartja.  Az ASZSZ-konföderációhoz tartozó mozdonyvezetőktől éppen most készül elvenni a menedzsment azokat a jogokat és juttatásokat, amelyeket az elmúlt évtizedben kiharcolt a szakszervezet - fogalmaz közleményében az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. A konföderáció elnöksége elképesztőnek tartja, hogy a MÁV-Start vezetésének határozott szándéka csökkenteni a műszakpótlékot, s visszavonni olyan egyéb pénzügyi "elemeket" is, amelyek mostanáig bérkiegészítésül szolgáltak dolgozók ezreinek.  A konföderációnál elfogadhatatlannak tartják - egyebek mellett -, hogy a cégvezetés 2014. január 1-jei hatállyal felmondja a tíz éve folyamatosan alkalmazott mozdonyvezetői bértáblát is, s megszűnteti azt az életpálya modellt, amely némi biztonságot jelentett a szakszervezet által képviselt munkavállalók számára. A munkáltató megsérti a szakszervezetekkel kötött bérre vonatkozó megállapodást is.

    Az autonómok úgy vélik, ha nem akadályozzák meg a MÁV-nál zajló eseményeket, olyan lavina indulhat el más munkahelyeken is, amely dolgozók ezreit sodorhatja a mozdonyvezetőkéhez hasonló bizonytalan helyzetbe. A konföderáció elnöksége szerint ezt a folyamatot minden eszközzel meg kell akadályozni, s a szakszervezeteknek ágazattól függetlenül a sztrájkra készülő mozdonyvezetők mellé kell állniuk. Az érdekvédelem által kiharcolt jogok sárba tiprása olyan ijesztő jelenség, amelynek elhatalmasodását egyetlen érdekvédelmi szervezet sem engedheti meg - szögezik le közleményükben az autonómok. Az ASZSZ felszólít minden szakszervezetet, hogy szolidaritással támogassa a munkavállalók jogaiért küzdő Mozdonyvezetők Szakszervezetét.