Norvég Alapok: "A szociális párbeszéd erősítése a munkavédelem területén"

A Norvég Alapok által támogatott „A szociális párbeszéd erősítése a munkavédelem területén” című projekt keretén belül elkezdődött a  hét helyszínen megvalósításra kerülő képzés-sorozat.

     A Norway Grants (Norvég Alapok) által a Fund for Decent Work and Tripartite Dialogue (Tisztes munka és tripartit párbeszéd alapon) keresztül támogatott projekt 2013 január 1-től 2014 december 31-ig tart. A főpályázó az MSZOSZ, az MGYOSZ-szal és a norvég LO szakszervezeti szövetséggel partnerségben valósítja meg a projektet. Szakmai együttműködő partner a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság.

    A projekt célja a Magyarországon jelenleg hiányzó területi szociális párbeszéd elősegítése és tartalommal való megtöltése egy speciális - a munkavédelmi érdekegyeztetés – területén, lehetőleg a kisvállalatokat is elérve és bevonva. Földrajzilag a projekt hat megyében (Fejér, Somogy, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Csongrád megyék), valamint a Közép-magyarországi Régióban kerül megvalósításra.

    Ezt a célt szolgálják projekt tervezett és eddig megvalósított tevékenységei, mint pl. helyi munkavédelmi koordinátorok alkalmazása a hat megyében és Közép-magyarországon, a helyi munkavédelmi képviselők feltérképezése, a munkahelyeken megválasztott munkavédelmi képviselők területi jellegű összekapcsolása szakmai törzsasztalok (munkavédelmi klubok) és hálózatuk, a norvég és uniós jó példák segítségével.

    A projekt keretében mérföldkő a helyi munkavédelmi képviselők képzéssorozatának 2013. november 18-i beindítása Budapesten az MSZOSZ székházában, amely további hat helyszínen fog megvalósulni, 20-20 fő részvételével. A képzéshez a szakma elismert művelői által készített speciális tananyag készült, amely teljes terjedelmében megtalálható a projekt honlapján (Ismeretek munkavédelmi képviselőknek - Képzési tananyag,  http://www.mszosz.hu/hu/projekt-kiadvanyok).

Budapest, 2013. november 19.