A Kúria eseti döntése egy kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltató munkaügyi bírságolásának megítéléséről

A Kúria egy 2013. május 15-én meghozott és a Kúria lapjában (Kúriai Döntések) közzétett eseti döntésében a régi Munka Törvénykönyve hatálya alatt 2010-ben munkaügyi bírságot kiszabó határozat felülvizsgálata során értelmezte a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltató fogalmát, beleértve ebbe a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó perbeli eset tárgyát képező kereskedelmi tevékenységet, tekintettel arra, hogy a régi Mt. ezt önállóan nem nevesítette.

    A régi Munka Törvénykönyvén alapuló döntésben foglalt értelmezés során a Kúria már figyelemmel volt a 2012. július 1-től hatályos új Mt. erre vonatkozó rendelkezéséhez fűzött miniszteri indokolásában foglaltakra, mely szerint a törvény "a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál - a lakosság vásárlási szokásait figyelembe véve - lehetővé teszi, hogy vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelmi tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára is beosztható legyen".

    Az új Mt. ezzel összefüggő rendelkezései 2013. augusztus 1-től módosultak. A Kúria sem az új Mt.-vel, sem annak 2013. augusztus 1-től hatályos módosításával kapcsolatos felülvizsgálati üggyel ezidáig nem foglalkozott.

Budapest, 2013. november 25.

Forrás: Kúria-bíróság.hu