Nyilvános magyarázatot követel a vegyipari szakszervezet a Hankook dunaújvárosi gyárában zajló megfélemlítő kihallgatásokra

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye: nyilvános magyarázatot követel a vegyipari szakszervezet a Hankook dunaújvárosi gyárában zajló megfélemlítő kihallgatásokra. A VDSZ birtokába jutott jegyzőkönyvből is kiderül, hogy a cégnél elfogadhatatlan módszerekkel faggatják a tisztségviselőket.

    A VDSZ vezetésének tudomására jutott, hogy a Hankooknál dolgozó két választott szakszervezeti tisztségviselőt 2013. november 27-én a munkáltató három megbízottja egyenként behívta, s szabályos hatósági kihallgatásnak vetette alá őket. Egyebek között egy olyan kollégájuk magánéletéről is faggatták a szakszervezetiseket, aki már nem is dolgozik a cégnél. A kihallgatást jegyzőkönyvben is rögzítették, ez is a VDSZ vezetésének a birtokában van. Az érdekvédőket felháborítja az eset, különösen azért, mert nem ez az első alkalom, hogy a cégvezetés szereptévesztésbe keveredve zaklatja, különféle eszközökkel üldözi a tisztségviselőket. A gyár vezetése évek óta képtelen elfogadni a tényt: ebben az országban törvény biztosítja a szakszervezetek működését, s az érdekvédelemhez való jogot tűzzel, vassal, megfélemlítéssel sem lehet elvenni a dolgozóktól. A VDSZ a kihallgatásokra azonnali, nyilvános magyarázatot követel a cég vezetésétől.

    A vegyipari szakszervezet továbbra is küzd a humán jogok érvényesítéséért a gyár területén és a jövőben is nyilvánosságra hozza a Hankook minden egyes szakszervezet-ellenes akcióját.