LIGA Szakszervezetek: Nincs a pártoknak mondanivalója a foglalkoztatásról

A LIGA Szakszervezetek a választási kampány kezdetén – ahogy a korábbi választások előtt is – levélben fordult a parlamentbe aspiráló politikai pártokhoz, konzultációt kezdeményezve azok gazdaság- és társadalompolitikai koncepcióiról.

    Sajnálattal vettük azonban tudomásul, hogy egyetlen párt részéről sem volt fogadókészség a munkavállalók alapvető életviszonyait érintő kérdések megtárgyalásának indítványára.

    Mindez pontos lenyomata a magyar politikai – közéleti állapotoknak. A parlamentbe tartó pártoknak vagy nincs is elképzelése az alapvető szakpolitikai kérdéseket illetően, s ezért a politikai lózungok hangoztatásáig terjed a „hozzáértésük”, vagy mindez a munka világának mélységes lebecsülését tükrözi, ahol a munkavállaló csupán addig érdekes számukra, amíg a szavazólapot bedobja az urnába.

    Akárhogy is, a LIGA Szakszervezetek számára elfogadhatatlan, hogy az ország sorsát formáló politikai erők nem érdekeltek abban, hogy a szavazópolgárokat mint munkavállalókat méltó tárgyalópartnernek tekintsék, és konzultáljanak velük az alapvető gazdaság- és társadalompolitikai kérdéseket – az ország jövőjét – illetően.

    Mindezekből az következik, hogy a majdani politikai döntések a pillanatnyi alkufolyamatokban a különböző érdekcsoportok aktuális erőviszonyainak megfelelően fognak eldőlni – s a vesztes oldalon ismét a bérből és fizetésből élő munkavállalók fognak állni.

    Mindez ismét borús képet fest elénk a munkavállalói tömegek érdekeinek érvényesülését illetően.