KKDSZ: legfontosabb feladat a szakterület béremelésének elérése

 A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete április 8-án tartotta X. Kongresszusát, és a szakszervezet 1989. április 8-án történt megalakulásának 25. évfordulós ünnepségét.

A tisztújító kongresszus három jelölt közül a KKDSZ eddigi elnökét, Földiák Andrást választotta újabb öt évre elnöknek, valamint Papp Katalin muzeológust és Csóti Csaba levéltárost alelnököknek. A szakszervezet a munkavállalók érdekvédelme mellett továbbra is fontosnak tartja a kultúra társadalmi jelenlétének erősítését és a szakmai érdekvédelmi feladatok ellátását. Annak elősegítéséért dolgozik, hogy a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények megfelelő körülmények között, magas szinten legyenek képesek céljaikat szolgálni.

A KKDSZ elnökjelöltjei, valamint a kongresszus a következő időszak legfontosabb feladataként határozta meg a szakterület béremelésének elérését. A könyvtári, közművelődési, levéltári, múzeumi szakmai feladatok színvonalas ellátását, és ez által már a magyar kultúra helyzetét is veszélyezteti ez a méltatlanul alacsony és hatodik éve változatlan bértábla. A mai helyzet elfogadhatatlan, káros és sértő.

Amennyiben a tárgyalások az új kormánnyal rövid időn belül nem vezetnek eredményre, akkor javítani fogják a szakszervezet tagjainak demonstrációs képességét, és más akciókat indítanak, mindaddig folytatva azokat, ameddig megnyugtató jövedelmi és életminőség változás nem következik be. 

Földiák András, elnök   
                                                             
    Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete