2013. április 30

ESZSZ / ETUC: Folytassuk a munkát, hogy Európa erős szociális dimenziót kapjon

Május elsején az Európai Szakszervezeti Szövetség(ESZSZ / ETUC) az európai dolgozókkal együtt ünnepli a munka napját. Az európai szakszervezetek folytatják az állam- és kormányfőkre gyakorolt nyomásukat, hogy Európa erős szociális dimenziót kapjon. Május másodikán Bernadette Ségol ESZSZ főtitkár a következő üzenettel ül le az unió biztosainak tanácsával: „az állampolgárok és a dolgozók elvesztették bizalmukat: a növekedésnek és a foglalkoztatásnak kell prioritást kapnia. Veszélyben az európai projekt demokratikus támogatása”.

Bővebben




Világméretű akciót fontolgatnak - Bojkott a Hankook ellen?

Világméretű bojkott elindítását fontolgatják a nemzetközi szakszervezetek közösen. A bejelentés a napokban, a budapesti gumiipari konferencián, 16 ország csaknem száz küldötte előtt hangzott el.

Bővebben




2013. április 28

LIGA Szakszervezetek: minden hétre jutott egy halálos munkahelyi baleset

2012-ben - átlagosan - minden hétre jutott egy halálos munkahelyi baleset, és minden egyes napra - beleértve a hétvégéket és a karácsonyi ünnepeket is - több, mint 46 munkahelyi baleset történt!

Bővebben




2013. április 25

Együttműködnek a Munkástanácsok a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (továbbiakban: Munkástanácsok) képviselő: Palkovics Imre, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (továbbiakban: MTSZSZ) képviselő: Buzásné Putz Erzsébet, együttesen: Felek, felismerve, hogy a jelen gazdasági és társadalmi környezetben nagyobb összefogásra van szükség, közösen kinyilvánítják együttműködési szándékukat az alábbiak szerint:

Bővebben




2013. április 24

Antmann Katalint és Tőrös Szilárdot az ÉSZT alelnökeivé választották

Évenkénti rendes kongresszusát tartotta az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) április 23-án.

Bővebben




LIGA Szakszervezetek: Bérajánlás pozitív és negatív fejlemények

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén egyaránt voltak pozitív és negatív fejlemények. A Kormány kifejezte szándékát, hogy aktívan részt vesz mostantól harmadik félként a bérajánlásról szóló tárgyalásokban, és kész elfogadni a munkavállalók és munkáltatók által egyeztetett bérajánlás mértékét.  

Bővebben




Az EGSZB elítéli a munkavállalókkal szembeni diszkriminációt

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Munkavállalók Csoportjának nyilatkozata a magyarországi állami és magánszektorbeli munkavállalókkal szembeni egyenlő bánásmódról

Bővebben




2013. április 23

BÉRBEFAGYASZTÁS 8 ÉVIG? SZEF állásfoglalása a konvergencia-programról

Az elmúlt hetekben napvilágot látott KSH adatok azt a látszatot keltik, mintha elindult volna a közszféra kereseteinek a növekedése. Miközben 2008 óta be van fagyasztva a közszféra valamennyi illetményrendszere. Ez a kollégáink egyre nagyobb részét a létminimumba taszította. A bérrendszerek soros előmenetele, az adórendszer miatti kompenzáció – amely szégyenletes módon a dolgozóink több mint 60 %-át érinti –, a közszféra egyes csoportjaira vonatkozó speciális bérintézkedések és az infláció kedvező alakulásának együttes hatása csak elfedi, de nem változtatja meg ezt a tényt.

Bővebben




2013. április 22

ECOSOC szolidaritási nyilatkozat

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Munkavállalók Csoportjának nyilatkozata
a magyarországi állami és magánszektorbeli munkavállalókkal szembeni egyenlő bánásmódról

Bővebben