Ritka, akinek van állása, vagy aki még itthon él

 „Évekkel ezelőtt még egyetlen olyan barátom sem volt, akinek ne lett volna munkája, vagy aki külföldön dolgozott volna. Most az a ritka, akinek van állása, vagy aki még itthon él.” Közeli ismerősöm szavai napokig nem mentek ki a fejemből, mert pontosan kifejezték mindazt, amit magam is hosszú ideje tapasztalok: egyre nehezebb itthon, és egyre többen mennek el – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A befagyasztott minimálbér nem éri el az egy eurót óránként

A belgrádi kormány döntése értelmében december végéig a nettó minimális órabér (az adók és a kötelező társadalombiztosítás levonása után) 115 dinár marad, ami 0,98 euró - két éve nem változott.

Bővebben




Szabályozná a belvízi hajókon dolgozók munkaidejét az EU

A belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók, a legénység és a kiszolgáló személyzet munkaidejének alapszintű szabályozására tett javaslatokat az Európai Bizottság.

Bővebben




Csak az életkor szerinti pótszabadság vihető át a következő évre

A Munka törvénykönyvének (Mt.) januári módosítása szerint megszűnt az a lehetőség, hogy az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság összegének harmada a felek közti megállapodással átvihető a következő évre. Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni – írja a Trenkwalder közleménye.

Bővebben




VDSZ: nem kedvez a munkabiztonságnak a munkavédelmi felügyelet integrálása

Nem kedvez a munkabiztonságnak a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke szerint, hogy az önálló munkavédelmi felügyelet kormányhivatalokba integrálása után 30 százalékkal kevesebb ellenőrzést végeznek a felügyelők.

Bővebben




Reklámkampánnyal a kollektív szerződésekért

A LIGA Szakszervezetek „A munkáért!” elnevezésű projektje a munkahelyeken kívül a médiában is kampányol a kollektív szerződések bevezetéséért. Az Európai Unió támogatásával megvalósult kezdeményezésben TV és rádió csatornákon, valamint online és nyomtatott sajtóban jelentek meg reklámok – írja az mmonline.hu.

Bővebben




Ha csörög a telefon szabadság alatt

 A munkajogi szabályok kifejezetten nem határozzák meg azt a határt, amely a munkáltatói zavarás és a munkavállaló tűrési, engedelmességi kötelezettsége között van. A konkrét eset valamennyi körülményét figyelembe véve, az együttműködési kötelezettség, az elvárhatóság és a méltányos mérlegelés munkajogi alapelvek segítségével lehet azt eldönteni, hogy a munkavállaló köteles-e válaszolni főnöke telefonhívásaira, e-mail üzeneteire – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




EKB-injekció helyett béremelés?

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter vasárnap arra intette a nagy központi bankokat, hogy figyeljenek a pénzügypolitika által okozható ártorzulásokra, és igyekezzenek közreműködni az „eszközbuborékok” megelőzésében. A német takarékbankok szövetségében konkrétabban attól tartanak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) lazító pénzügypolitikája okozhat most „árbuborékokat”. Közben a német központi bank fő közgazdásza nagylelkű bérmegállapodásokat javasolt a munkáltatóknak.

Bővebben




Emigráció: nincs alternatíva

Pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon, vagy akár lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció - nyilatkozta a Világgazdaságnak a téma egyik hazai szakértője. Hárs Ágnes szerint ugyanakkor nem érdemes belebonyolódni az elvándorlással kapcsolatos számháborúba, mert nincsenek mindenre kiterjedő, megbízható statisztikák – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Bővebben




A pécsi tankerületben továbbra is 24-26 óra lenne egy pedagógus óraszáma?

 A jelek szerint a pécsi tankerületben továbbra is 24-26 óra lenne egy pedagógus óraszáma. Ez több, mint a fővárosban, ráadásul így nem tartaná be a vezetés a kormány és a szakszervezetek közötti megállapodást – írja a stop.hu.

Bővebben