A SZEF elfogadhatatlannak tartja a bérmegállapodást

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) számára elfogadhatatlan a kormány és a szociális partnerek között hétfőn aláírt bérmegállapodás - derül ki a mintegy 690 ezer közszolgálati munkavállalót képviselő érdekvédelmi szervezet keddi közleményéből.

Bővebben




Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata. Az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, a közigazgatás, a rendvédelem és más közszolgáltatások 690 ezer munkavállalójának képviselőiként meglepetéssel és mély csalódással értesültünk a versenyszférát képviselő szakszervezetek és a kormány csonka bérmegállapodásáról. A nélkülünk lefolytatott tárgyalásokat követve, részvételünk nélkül aláírt megegyezés ténye és tartalma egyaránt elfogadhatatlan számunkra.

Bővebben




Nem elég a magas szintű pedagógusképzés

A kormány célja, hogy az új pedagóguspolitika és alkotóelemei - életpálya, bértábla, tanfelügyelet, szaktanácsadás, új továbbképzési rendszer - hatékonyan ösztönözzék a minőségi munkát, és támogassák a pedagógushivatás szakmai megújítását valamint presztízsének növelését. Többek között ezt tartalmazza a kormany.hu oldalon közzétett Köznevelés-fejlesztési stratégia, amely szerint 2015 végére kialakul a pedagógus-továbbképzések mindenki számára mindenhol elérhető kínálata és elkészül az életpálya-modell köztes értékelése és a továbbfejlesztési javaslatok.

Bővebben




Jó hír az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak

Tavaly a tagok vagyonának átlagosan kevesebb mint egy százalékát tették ki az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagdíjbefizetéseket terhelő működési és likviditási célú levonások, valamint a vagyonkezelési és letétkezelési költségek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összegzéséből.

Bővebben




A polgármesterek közszolgálati járadéka

A nyugdíjszerű ellátásokat bemutató sorozat utolsó írásaként egy különleges ellátást, a polgármesterek közszolgálati járadékát ismertetjük - olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Hová tűntek az emberek?

Nemrégiben elkészült az Otthontérkép legújabb, a hazai népesség változását települési szinten is bemutató térképszelvénye. A térképen nyomon követhető, hogyan alakult a megyék, kistérségek, települések népességszáma az utolsó két népszámlálás között eltelt időszakban – írja a szoljon.hu.

Bővebben




A 15-64 év közötti nők körében 56,5 százalék a foglalkoztatási ráta

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon bővült leggyorsabban a női foglalkoztatás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.

Bővebben




A kultúra a helyi, fiatal munkaerőt vonzza

A kreatív- és kulturális ipar az elmúlt években is növekedni tudott Európában: ma már hétmillió embert foglalkoztat a kontinensen, azaz ötször többet, mint például a telekommunikációs szektor – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Benkő Tibor: kiszámíthatóbb életpályát kínál a Magyar Honvédség

A jövőben kiszámíthatóbb életpályát, s azzal együtt nagyobb anyagi megbecsülést kínál a Magyar Honvédség - mondta az MTI-nek adott év végi interjújában Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, aki szerint így még minőségibb lehet a haderő. A Magyar Honvédség Gripen vadászgépei szeptemberben kezdik meg a balti légtér védelmét, s az ukrán válság miatt szükséges megerősítő intézkedések jegyében jövőre is számos nemzetközi hadgyakorlaton vesznek részt magyar katonák - fűzte hozzá.

Bővebben




Változások a magánszemélyek adózásában

Januártól változik a magánszemélyek adózása, így módosul a személyi jövedelemadó (szja), a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályozása.

Bővebben