Tüntetni fognak a vasutasok

Tüntetést szervez a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége a létszámleépítések ellen – írja az Origo.

Bővebben




Demonstrációt hirdettek a villamosenergia-iparban

Az iparági sztrájkot sem tartotta kizártnak az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) elnöke, ha nem sikerül megállapodniuk a 2015. évi bérekről a munkáltatói oldallal, valamint a köztulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) munkavállalóinak az ágazati kollektív szerződésben szereplő juttatásainak kifizetéséről.

Bővebben




Egyre népszerűbb az egészségfejlesztés a munkahelyeken

 A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40 százaléka még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A kisebb településeken csak minden másnap jön a postás

Bár a jogszabályok elvileg előírják, hogy a posta minden munkanapon köteles országszerte kézbesíteni a küldeményeket, mégis jogszerű lehet, hogy a kisebb településeken csak minden másnap jön a postás. Az ügyben egy szakszervezeti beadvány nyomán jelenleg is vizsgálódik a hírközlési hatóság, amely érdeklődésünkre közölte: a napi kézbesítés alól mentesülhet az egyetemes szolgáltató ott, ahol ez csak „aránytalan nehézséggel” lehetséges – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben




Beleszámít a gyes a nyugdíjba

Nyugdíjszerző időnek minősül, azonban nem tekinthető munkaviszonynak fizetés nélküli szabadságnál sem. Döntött a Kúria – írja az ado.hu.

Bővebben




Mi minősül szolgálati időnek?

A felperes vitatta, hogy a doktoranduszi időszakot nem a tb-szervek nem vették figyelembe szolgálati időként. A keresetét elutasító munkaügyi bíróságot a Kúria új eljárásra kötelezte – olvasható az adozona.hu oldalán.

Bővebben




Felmentési okok a közszolgálatban

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) szerinti kormányzati szolgálati jogviszony, illetve közszolgálati jogviszony munkáltató általi egyoldalú megszüntetési jogcíme a felmentés. A felmentés nem más, mint a munkáltató akaratnyilvánítása, jognyilatkozata arról, hogy a közszolgálati tisztviselő vele fennálló jogviszonyát meg kívánja szüntetni. A munkajog.hu cikkében a felmentési okok két nagy csoportját tekintik át, érintve a szabályozásban előforduló bizonytalan pontokat is.

Bővebben




KSH adatfelvétel indul a lakosság életszínvonaláról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos adatfelvételt végez a lakosság fogyasztási szokásairól, jövedelmi helyzetéről és életkörülményeiről március 16. és május 15. között - tájékoztatta a statisztikai hivatal hétfőn az MTI-t.

Bővebben




13 éves csúcson ragadt a magyar bérek adóterhelése

 Mivel az elmúlt két évben drasztikus változás nem történt a hazai adók és járulékok terén, a magyar munkavállalók adóterhe 13 éves csúcson ragadt. Ezzel pedig továbbra is a második legnagyobb mértékben terhelik a magyar fizetéseket az Európai Unióban – olvasható az mfor.hu oldalán.

Bővebben




A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése

Az Európai Unióban évente körülbelül 1,2 millió ember hal meg rákban. Ezen belül 65 000 és 100 000 közé tehető azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek közvetlen okozójának a munkakörülmények tudhatók be. Más rákos megbetegedések mögött a környezeti ártalmak állnak, amelyek az esetek többségében maguk is a vállalatok gazdasági tevékenységeihez köthetők. Az Európai Szakszervezeti Intézet „A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése” címmel jelentetett meg kiadványt a nyilvános viták előmozdítása céljából. A dokumentum magyar fordítása az MSZOSZ weboldalán olvasható.

Bővebben