Kordás László: a szakszervezetek a 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak

Demonstrációsorozatba kezdenek a fővárosi közművállalatok szakszervezetei április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal - jelentették be az akciót szervező szakszervezetek csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Bővebben




2,4 százalékos béremelés a közlekedési központoknál

A Volán társaságok integrációjából létrejött regionális közlekedési központok több mint 18 ezer munkavállalója április elsejétől 2,4 százalékos béremelésben, valamint egyszeri, bruttó 30 ezer forint összegű bérjuttatásban részesül - közölte a társaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) csütörtökön.

Bővebben




PSZ: aggódnak a pedagógusok az ellenőrzések miatt

   A vonatkozó törvény szerint a tanfelügyelő intézkedésre nem jogosult, megállapításait, javaslatait jegyzőkönyvben rögzíti. Harminc év után ismét van egységes külső kontrollja a köznevelési intézményeknek. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a „kollégák” tájékozatlanok a tanfelügyelettel kapcsolatban, holott a részletes módszertan 2013 óta hozzáférhető – írja a Magyar Hírlap.

Bővebben




Összehangolt közműsztrájk béníthatja meg Budapestet

Szeméttel borított utcák, akadozó víz- és gázellátás, ritkán járó buszok. Akár idáig is eljuthat a fővárosi közszolgáltató cégek munkavállalóinak közös akciósorozata. A cél a béremelés kikényszerítése – tudta meg a Népszabadság.

Bővebben




Óriási a szakadék a gazdagok és szegények között

Szűkült a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbség, legalábbis a fogyasztásban. Tavaly többet fogyasztottak a legalsó jövedelmi ötödben lévők, ám még így is óriási a szakadék a felső húsz százalékhoz képest. A kedvező folyamatban sokat segített a rezsicsökkentés – írja a VG Online.

Bővebben




2490 forintra emelné az építőipari rezsióradíjat az ÉVOSZ

A garantált bérminimum változása, a banki- és biztosítási, valamint az ügyviteli költségek növekedése miatt a 2014-es 2422 forintról 2490 forintra emelné 2015-től az építőipari rezsióradíjat az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A számítást az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság is elfogadta és az építésügyért felelős miniszternek javasolja az új rezsióradíj kihirdetését.

Bővebben




A Kaposvári Egyetemen pénteken nem kell dolgozniuk a nőknek

A Kaposvári Egyetem egy munkavállalójától jutott el hozzánk az a levél, amit állítása szerint a héten az egyetem összes női alkalmazottja megkapott. A Prof. Dr. Szávai Ferenc DSc rektor és Borbás Zoltán kancellár által aláírt levélben az áll, hogy mivel közeleg a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, Jézus feltámadásának megünneplésére készülve arra az elhatározásra jutottak, hogy a rektor és a kancellár munkáltatói jogkörébe tartozó, általános munkarendben foglalkoztatott női munkavállalókat mentesítik 2015. április 3-án, azaz most pénteken a munkavégzés alól, annak érdekében, hogy méltóképpen fel tudjanak készülni az ünnepre, családjaik számára biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet – tudta meg a 444.hu.

Bővebben




Országos célvizsgálat tisztítja tovább a munkaerő-kölcsönzési piacot

Április végéig tartó, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartására fókuszáló ellenőrzéssorozatot tartanak a megyei kormányhivatalok munkaügyi szakigazgatási szervei a nagyobb – főként termelő – cégek körében. A munkaerő-kölcsönzési tevékenységre januártól alkalmazott fordított áfa bevezetését követően a jelenlegi ellenőrzések többek között az új rendelkezés kijátszására vonatkozó módszerek feltárására is irányulnak. A BDO Magyarország alábbi összegzése a leggyakoribb problémákat mutatja be.

Bővebben




A szakképzett munkaerő hiánya a járműipar gátja

Magyarország továbbra is versenyképes, 2014-ben a járműipar össztermelési volumene elérte a 6651 milliárd forintot, ami 23%-ös növekedést jelent 2013-hoz képest. Az elkövetkező öt évben sem kell Indiától vagy Mexikótól tartanunk abban a tekintetben, hogy a beruházások ezekbe az országokba települnének át. Ugyanakkor hosszútávon súlyos problémát jelenthet, hogy jelenleg is hiány van szakképzett munkaerőből, illetve a magyar munkaerő jellemzően nem mobilis. A szakértők a megoldást részben a duális képzési rendszerben látják – többek között erről volt szó a Portfolio Járműipar 2015 konferencián, melyről a Piac&Profit is beszámolt.

Bővebben




A munkajog két alapelve

A munkajogi alapelvek kétségkívül rendkívül fontos részét képezik a jogalkalmazási gyakorlatnak, mivel ezek minden olyan szituációban felhívhatóak, amelyre a törvény nem tartalmaz konkrét rendelkezést. A felvilágosult abszolutizmus monumentális – mintegy kétezer paragrafusból álló – porosz jogi kódexe, az Allgemeines Landrecht életbelépése óta tudjuk, hogy minden élethelyzetet leszabályozni nemcsak, hogy lehetetlen, de nem is igazán célszerű. Hézagpótló funkciójuk mellett az általános magatartási követelmények áthatják a munkaviszony szereplőinek eljárását, a munkaviszony létesítésétől egészen annak megszűnéséig, sőt egy esetlegesen kialakuló jogvitában akár fő-, akár kiegészítő jogi érvként is megállhatják a helyüket, s önmagukban eldönthetik a munkaügyi per kimenetelét – írja a munkajog.hu.

Bővebben