Minden hatodik dolgozó külföldi az osztrák munkaerőpiacon

A májusi foglalkoztatási adatok szerint még soha nem volt ennyire magas a külföldiek aránya az osztrák munkaerőpiacon. Ám a magyarok létszáma 4446 fővel bővült, de ez még nem új rekord, inkább a németeknek és a jugóknak kellene nekimenni, mint a magyaroknak. Lassan, de biztosan nő a román és ex-jugoszláv állampolgárok létszáma – írja a Privátbankár.

Bővebben




Mindenkit röghöz kötne a kormány, aki jobban akar élni

Három hónapra kizárnák a közfoglalkoztatásból azt a munkanélkülit, akinek a munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, illetve maga mondott fel. A belügyminiszter által jegyzett javaslat az eddigiek mellett újabb jogcímet teremtene az amúgy is szerencsétlen helyzetbe került emberek szankcionálására. Eddig is ez volt a következménye például annak, ha valakit szabálysértési eljárásban elmarasztaltak, esetleg az álláskereső nem tartotta rendben a kertjét – írja a Népszabadság.

Bővebben




Czomba szerint rést ütöttek a pajzson

Mintegy ezren regisztráltak a Gyere haza fiatal program honlapján, ők komoly érdeklődőknek tekinthetők, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Bővebben




Ezer sebből vérzik a szakember-utánpótlás

A vállalkozások több mint fele utánpótlás-hiánnyal küzd, a megoldást a problémára a gyakornoki programok jelenthetnék, de sok cég nem is tud erről a lehetőségről, vagy nincs emberük, aki elvégezné a szükséges adminisztrációt – derült ki az MMOSZ felméréséből.

Bővebben




SZKT: a cégvezetés pártján a másik szakszervezet

Az SZKT-nál működő három érdekképviselet egyike a sztrájktól se riad vissza, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke közleményében azt írja: nem tud jogszerűtlenségről a bérmegállapodás kapcsán – írja a delmagyar.hu.

Bővebben




A megkérdezettek több mint fele szerint idén rosszabb a helyzet, mint öt éve

Egy közvélemény-kutatás szerint az osztrákok 53 százaléka véli úgy, hogy 2015-ben rosszabb Ausztriában élni, mint 2010-ben, és mindössze 5 százalékuk szerint érzékelhető javulás – derül ki a Der Standard című osztrák liberális lap hétfői számában közzétett felmérésből.

Bővebben




Százmilliárdos károkat okoz a munkahelyi stressz

A munkavállalók egészségének veszélyeztetésén túlmenően nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz rontja vállalataink versenyképességét, mivel növeli a hiányzások számát, csökkenti a hatékonyságot és magas fluktuációt eredményez. Most díjazták azokat a cégeket, akik tesznek ez ellen – írja az fn.hir24.hu.
 

Bővebben




Versenytilalmi megállapodás: elállhat a munkáltató?

A munkáltató – bizonyos korlátok között – akkor is elállhat a versenytilalmi megállapodástól egyoldalú nyilatkozattal, ha az elállás jogát a felek a megállapodásban nem kötötték ki kifejezetten, áll a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik közelmúltban hozott ítéletében. A verdikt egyben azt is jelenthet, hogy a bíróságok egyre inkább figyelembe veszik, hogy a versenytilalmi megállapodás elsősorban a munkáltató jogos gazdasági érdekei védelme érdekében jön létre, magyarázza a KCG Partners Ügyvédi Társulás.

Bővebben




A nyugdíjasokon és a közalkalmazottakon csattanhat az ostor

Görögországnak választania kell: vagy folytatja a dagadtra hizlalt közszféra és az ehhez hasonló nyugdíjrendszer fenntartását vagy távozik az eurózónából - vélik szakértők. A hét végi tárgyalások a hitelezők és az athéni kormány között teljes kudarccal végződtek.

Bővebben




Lázár János: Húsz évig még biztosan nem érjük utol a nyugati béreket

 Húsz évig még biztosan nem érjük utol a nyugati béreket, riasztó állapotban van a magyar állam, és a kormány reformtörekvéseit a saját minisztériumai lehetetlenítik el. Egyebek mellett ezeket mondta Lázár János egy pénteki építészfórumon, Székesfehérváron. Az RTL Klub Híradó tette közzé a helyszínen készült hangfelvételt.

Bővebben