Kampány a dél-dunántúli nők elvándorlása ellen

Kampány indult a Dél-Dunántúl női munkavállalóinak elvándorlása ellen a közelmúltban: a Lépj és maradj elnevezésű kezdeményezés résztvevői azt remélik, hogy megfelelő szakmai segítséggel a folyamat lelassítható, sőt idővel visszafordítható.

Bővebben




Egyre népszerűbb az otthoni munkavégzés Magyarországon

Minden eddiginél többen csatakoztak a szervezők szerint az otthoni munkavégzést népszerűsítő Dolgozz otthonról naphoz, amelyet idén szombaton rendeztek meg.

Bővebben




Vége a fiatalok semmi pénzért halálra dolgoztatásának?

Egyre több amerikai fiatal dönt úgy, hogy nem hajlandó ingyen gyakornoki munkát vállalni. A cégek is félnek, hogy ha fizetés nélkül foglalkoztatnak fiatalokat, a gyakornokok kiperelik tőlük a bérüket – erre ugyanis már van példa. A kialakult helyzetben egyes vállalatok inkább úgy döntenek, hogy bezárják gyakornoki programjukat. Magyarországon mindeközben hat hétig lehet fizetés nélkül gyakornokot alkalmazni – de sok esetben ez leginkább csak elviekben van így - írja a HVG.

Bővebben




Továbbra is egyenlőtlen a nők és férfiak jövedelmi helyzete

  Továbbra is egyenlőtlen az amerikai nők és férfiak jövedelmi helyzete. Az amerikai Pew Research Center kutatása szerint a dolgozók 47 százaléka nő és 53 százaléka férfi, de a minimálbérrel vagy annál kisebb keresettel rendelkezők között 62 százalék a nők aránya és csak 38 százalék a férfi.

Bővebben




Munka vagy gyerek: van választás?

A diplomásgyed és a gyed extra bevezetése kiemelt kampánytéma, amelytől a kormányzat a gyermekvállalási hajlandóság növekedését várja. Nem lényegtelen ebből a szempontból, hogy másfél évvel ezelőtt – 2012 nyarán – lépett hatályba az új Munka törvénykönyve, amely a kismamák munkajogi védelmét jelentősen gyengítette. Kétségtelen, hogy a munkavállalói visszaéléseknek gátat kellett szabni. Kérdés azonban, hogy a fürdővízzel együtt a gyermeket nem öntöttük-e ki és vajon a gyed extra igénybevétele valós lehetőség-e a kismamák számára? – olvasható az ado.hu oldalán.

Bővebben




A vállalati felső vezetésben és a politikában még mindig alulreprezentáltak a nők

  A férfi kollégák sokat tehetnek azért, hogy a nők ne váljanak láthatatlanná a munkahelyen.  Warren Buffett milliárdos üzletember egy interjúban úgy fogalmazott: sikereimet részben annak köszönhetem, hogy mindig csak a népesség felével, a férfiakkal kellett versenyeznem. Habár az utóbbi 50 évben látványos előrelépés történt, a vállalati felső vezetésben és a politikában még mindig alulreprezentáltak a nők - emlékeztet a Business Insider magazin nyomán a profssion.hu,  mely körülbelül 20 százalékra teszi az Egyesült Államokban vezető beosztásban tevékenykedő nők arányát.

Bővebben




Ötmilliárdot bukhat az egészségügy a norvég szankció miatt

  Az egészségügy 5,2 milliárd forintot vesztíhet - kétséges, hogy a védőnők megkapják-e a laptopjaikat – írja a Népszabadság.

Bővebben




Mit kezdjünk a visszatérő kollégával?

  Gyakori gond a cégeknél a hosszabb távollét – például szülési szabadság – után visszatérő munkavállalók kezelése. A jogi kérdéseken túl fontos munkaszervezési és emberi feladat is felmerül – olvasható a Piac@Profit oldalán.

Bővebben




Nem a bevándorlás, hanem a kulturáis különbség a probléma

Felére csökkent az EU-n belüli vándorlás a gazdasági válság miatt, de még így is 14 millióan élnek hazájukon kívül, egy másik európai országban. Közel felük Kelet-Európából ment nyugatra, ahol sokszor munkaerőhiány van. Egyre több nyugat-európai viszont úgy érzi - alaptalanul -, hogy a keletiek kihasználják a jóléti rendszereiket. Ráadásul kulturális különbségek nehezítik a beilleszkedést – olvasható a vs.hu oldalán.

Bővebben




Nagy-Navarro újabb nyertes pere az MTVA Ellen

Az MTVA egy millió forintos kártérítést követelt az épületükből jogellenesen kirakott szakszervezeti vezetőtől. Nagy-Navarro 2012. november 2-án, a békés tüntetők megtámadása után úgy nyilatkozott, hogy a támadók erőszakot alkalmaztak és ezzel bűncselekményt követtek el. Az MTVA-nál ez borította ki a bilit – olvasható a Hírhatárban.

Bővebben