Az elnök szerint a szakszervetekkel való jó viszonyra törekszik az NKP

A szakszervetekkel való jó viszonyra törekszik az NKP, és arra, hogy az oktatásban a pedagógustársadalmat képviselő erők egy irányba hassanak - mondta az elnök. Horváth Péter a közrádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy a pedagógusok nagy rész azt érezze, önként is belépne ebbe a szervezetbe

Bővebben




Csökken a nyelvvizsgák száma

Folytatódott a csökkenő tendencia, tavaly 128 ezer alkalommal - mintegy tíz százalékkal kevesebbszer, mint az előző évben - próbáltak meg akkreditált nyelvvizsgát szerezni hazánkban - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című kiadványában. A legtöbb vizsgát angolból tették le, amelyet a német és az eszperantó követett, a vizsgák 62 százaléka volt sikeres.

Bővebben




Munkahely helyett közmunka

 Egymással is vitába keveredett a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az agrártárca régi-új vezetője. Lázár János szerint az elmúlt években sikertelen volt a vidékfejlesztés, Fazekas Sándor viszont elégedett volt az általa vezetett minisztérium teljesítményével. Szakemberek úgy vélik, a lényeg inkább az, hogy milyen lesz az elkövetkező hétéves uniós pénzügyi ciklus vidékfejlesztési gyakorlata. Attól is tartanak az előző ciklus tapasztalatai alapján, hogy ez a pénz is a fideszes érdekköröket, a kormánypárt uralmát erősítheti - írja a Népszava.

Bővebben




Hatodik napja sztrájkolnak a vasutasok Franciaországban

Folytatódott hétfőn a kormány által tervezett vasúti reform ellen meghirdetett sztrájk Franciaországban. A négy fő vasutas szakszervezet (CGT, Sud Rail, FO és First) által múlt szerdán meghirdetett és hatodik napja tartó munkabeszüntetés miatti válságból egyelőre semmilyen kiút nem látszik, miután a kormány ragaszkodik ahhoz a javaslatához, amelyet kedden kezd el megvitatni a nemzetgyűlés. 

Bővebben




Az EU-nak 2020-ig több millió magasan képzett munkaerőre lenne szüksége

Csökken az EU-ba harmadik országból érkező migránsok száma, a legtöbben ugyanakkor már nem Indiából, hanem Kínából érkeznek. A bevándorlók többsége a munkaképes korú lakosságot erősíti. Az EU-nak 2020-ig több millió magasan képzett munkaerőre lenne szüksége, miközben a feldolgóziparban, és az elsődleges szektorban egyre kevesebb állásra van szükség. A kontinens ráadásul hihetetlen módon öregszik el, így mindenképp szükség lehet a bevándorlókra. Az Európai Bizottság egy infografikán összegezte az uniós bevándorlást – írja a HVG.

Bővebben




Felmondás próbaidő alatt: a hét legfontosabb szabály

  Próbaidő kikötése esetén nemcsak a határozatlan, de a határozott idejű munkaviszonyt is meg lehet szüntetni azonnali hatállyal és indokolás nélkül. Ez akkor is igaz, ha a határozott idejű munkaviszony időtartama azonos a próbaidő időtartamával (azaz maximum 3 hónapra jött létre a munkaviszony). Nem mindegy mi szerepel a felmondásban és az sem, hogy milyen formában adja ki ezt a kezéből a munkaadó. Egyetlen apró baki és könnyen megütheti a bokáját a figyelmetlen munkáltató. Összeszedtünk hét lényeges szabályt, amit be kell tartania! – írja a Piac@Profit.

Bővebben




Hét megyében is csökkentek a nettó bérek

 Bár a havi statisztikák és a kormányzati nyilatkozatok is arról szólnak már jó ideje, hogy egyre többet keresnek az emberek, a legfrissebb adatok nem kis meglepetést okozhatnak első ránézésre – írja az mfor.hu.

Bővebben




A munkaidő-nyilvántartásról dióhéjban

A munka- és pihenőidőre vonatkozó törvényi szabályok betartásának ellenőrizhetősége érdekében az Mt. előírja, hogy a munkáltató köteles nyilvántartani: a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét, valamint a szabadság tartamát. A nyilvántartási kötelezettség fontosságára – garanciális jellegére – tekintettel az alább ismertetendő szabályok az Mt. kógens szabályai közé tartoznak, azaz azoktól, sem a munkavállalóval kötött megállapodásban, sem kollektív szerződésben eltérni nem lehet – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Így segítenének a legrászorultabbakon

   Elindult a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) társadalmi egyeztetése, így most Ön is beleszólhat abba, hogyan költsön el az állam 29 milliárd forintot a következő 7 évben a legszegényebb rétegekre. A véleményeket június 30-ig várják.

Bővebben




Balog szerint a pedagógusokról szól a Nemzeti Pedagógus Kar

  A Nemzeti Pedagógus Kar a pedagógusokról szól, a pedagógusoknak és a pedagógusokért - mondta az emberi erőforrások minisztere a kar alakuló ülése után szombaton Budapesten. A kar elnökévé a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatóját, Horváth Pétert választották, helyettese Szeleczki János Heves megyei intézményvezető lett.

Bővebben