A legtöbb pénz a lakásra megy el

A rezsi és az élelmiszer viszi el a pénzünk nagy részét - derült ki egy friss kutatásból, amely azt vizsgálta, miből áll az eltérő családmodellek háztartásainak éves fogyasztása, és milyen módszerekkel tudnának az emberek spórolni. A magyarok több mint fele úgy gondolja, nincsenek felesleges kiadásai, így nincs lehetősége az előgondoskodásra sem – olvasható a Privátbankár oldalán.

Bővebben




A fogyatékosok foglalkoztatását elősegítő támogatások egyszerre orientálnak és félrevezetnek

A lakóhely már önmagában eldönti a fogyatékkal élők elhelyezkedésének esélyeit, a fogyatékosok foglalkoztatását elősegítő támogatások pedig egyszerre orientálnak és félrevezetnek – írja a RehabJob közleménye.

Bővebben




Meddig maradhatnak a magyarok Londonban?

A brit munkaügyi miniszter legújabb nyilatkozata szerint, a most bevezetett segélyrendszer azt eredményezi, hogy a szolgáltatóipari munkáltatóknak nem kell szakképzetlen külföldi munkaerőt alkalmazniuk.

Bővebben




Alkotmánybíróság: Felmondási védelem a várandós nőknek

Nemrég az Alkotmánybíróság megváltoztatta azt a törvényt, amely miatt eddig a várandós és ún. reprodukciós eljárásban (értsd: lombikbébi-program) részt vevő nőket nem illette meg védelem a munkahelyükön, ha állapotukról a felmondás közlését megelőzően nem tájékoztatták munkaadójukat. A változásról és annak következményeiről dr. Frida Tamás jogászt kérdezte a csaladhalo.hu munkatársa.

Bővebben




Stumpf István: a rendszerváltozás vesztesei a fiatalok voltak

 Leginkább a fiatalokat sújtotta a rendszerváltozás, ugyanis számukra nagyon beszűkültek a munkához jutás feltételei - mondta Stumpf István alkotmánybíró a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2014 nyitókonferenciáján. Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere szerint a rendszerváltozás után csak a fideszes generáció kapta meg azt az esélyt, hogy nemzetbefolyásoló döntéshozó szerephez jusson – olvasható az inforadio.hu oldalán.

Bővebben




Utalással vagy készpénzben kapjuk a fizetésünket?

A tranzakciós illeték bevezetése kapcsán előtérbe kerültek a bérek kifizetési módjával kapcsolatos kérdések, ezért érdemes áttekinteni a bérkifizetéshez kapcsolódó előírásokat. Milyen szabályok vonatkoznak a munkabér elszámolására és melyek a munkabér kifizetésére? Megválaszthatja-e a munkavállaló a bérfizetés módját? Kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót számlaszám megadására? Kérheti-e a munkavállaló a készpénzben történő kifizetést? Milyen szabályokat, adminisztratív előírásokat kell figyelembe venni a munkáltatónak a bérek elszámolásakor és kifizetésekor? Rögzíthetők-e valamilyen szabályzatban a Munka Törvénykönyvétől eltérő szabályok a kifizetés módjára vonatkozóan? Kétrészes cikkünk első részében az elszámolásról lesz szó – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Az infláció és a munkanélküliség miatt aggódik az IMF

Az euróövezetben már kezdenek megszilárdulni a fellendülés alapjai, megerősítéséhez azonban további intézkedésekre van szükség, és erre a kedvező piaci környezet meg is adja a lehetőséget - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szervezet alapszerződésének négyes cikkelye alapján az euróövezeti országokkal folytatott egyeztetésekről készült összefoglaló jelentése. A dokumentumot Christine Lagarde vezérigazgató mutatta be csütörtökön, az Ecofin tanácskozásának előestéjén

Bővebben




PDSZ: a KLIK jelenlegi törvényértelmezése súlyosan diszkriminatív

Ezúttal a pedagógiai szakszolgálatban dolgozó pedagógusok szabadsága kerül az Országgyűlés elé. Visszakapnák a korábbi pótszabadságukat, de üröm az örömben, hogy ebből idén 10 nappal kevesebbet adnának. A szakszervezet nem hagyná – írja a pecsistop.hu.

Bővebben




Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldről

  Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldön munkát vállaló gyógyítók közül. Ha viszont többen jönnének, akkor se lenne hol dolgozni. A külföldön boldogulást kereső körülbelül mintegy 5000 gyógyítónak ma mindössze 170 állás jutna, legalábbis ennyit hirdetnek jelenleg a közszolgáltatásban a kórházak – derült ki a Heti Válasz Sok fecske című konferenciáján – írja a Népszabadság.

Bővebben




Pintér pert nyert, de a szolgálati nyugdíjasok újra próbálkoznak

 Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette azt a magánvádas büntetőeljárást, amelyet több egykori szolgálati nyugdíjas indított Pintér Sándor ellen. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve az V-XIII. kerületi ügyészség is elutasította a belügyminiszter ellen tett feljelentéseket. A volt szolgálati nyugdíjasok várhatóan fellebbeznek és újabb jogi eljárásokra készülnek – írja a Népszabadság.

Bővebben