Miért népszerű a határozott idejű munkaszerződés?

A korábbi gyakorlattal ellentétben az Mt. 2012. július 1-jei hatályba lépése óta egyre gyakrabban kötnek a munkáltatók határozott idejű munkaszerződést, egyben felerősödtek a munkavállalók ilyen irányú igényei is. De vajon mi lehet ennek az oka, milyen szempontok miatt válik egyre „népszerűbbé” a határozott idejű munkaszerződés?

Bővebben




A munkaviszony létesítésének különös feltételei

Az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló törvénnyel július 1. napjával ismét módosult a Munka törvénykönyve (Mt.). A jelenlegi változás – szemben a 2014. március 15. napján hatályba lépő rendelkezésekkel, melyek az új Ptk-hoz igazították az Mt. rendelkezéseit - alapvetően a Büntető törvénykönyv rendelkezéseihez igazodik. Az Mt.-be bekerült a 44/A §, mely a munkaviszony létesítésének különös feltételeit határozza meg.

Bővebben




A volt NDK-ban a nyugdíjak 2020-ra érik el a nyugati szintet

Németország keleti részén, a volt NDK területén 2020-ra érik el a nyugdíjak a nyugati szintet a kormány tervei szerint.

Bővebben




Gyors ütemben emelkedik a külföldre távozó cseh orvosok száma

Nyugtalanságának adott hangot a Cseh Orvosi Kamara (CLK) amiatt, hogy az idén nagyon megugrott a külföldre távozó orvosok száma.

Bővebben




Fegyelmi indul a Tüke Busz szakszervezeti vezetője ellen

Közleményt juttatott el a Pécsi Újság szerkesztőségébe Árki Sándor, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, amelyben az olvasható, hogy a társaság szerint a cégnél tevékenykedő szakszervezet vezetője tönkre akarja tenni a vállalatot. A közlemény alább teljes terjedelmében olvasható.

Bővebben




Pedagógus II.: ha most áll neki a portfóliónak, már lassan késő lesz

Feljebb lépne a tanári szamárlétrán? Akkor nem árt kapkodva nekiállni - ha még nem tette meg - a Pedagógus II. szint portfóliójának, mert november 30-ig lehet leadni. Az Oktatási Hivatal kiadott két táblázatot a munkavégzés beosztásának segítségére - mindkettő utolsó pontja az ünneplés.

Bővebben




Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak

Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak 2015-től, miután két év szünet után a kormány ismét teljes mértékben ellensúlyozza a várható inflációt.

Bővebben




Ha tesz érte, így lehet magasabb a nyugdíja

A magyar demográfiai folyamatok és a tőkefedezeti láb felszámolása abba az irányba mutatnak, hogy a ma még aktív munkavállalók 15-20 év múlva alacsonyabb reálértékkel bíró nyugdíjat kaphatnak majd. A csodavárás helyett az öngondoskodás segíthet, összefoglaljuk a lehetőségeket.

Bővebben




Egymilliárd forintot kapnak a Csongrád megyei vállalkozások munkahelyteremtésre

A kis- és középvállalkozásokat támogatja a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázata, amely két körben országosan mintegy 16 milliárd forintot oszt szét, ebből 1 milliárd forint jutott 120 Csongrád megyei kis- és középvállalkozásnak, a támogatás felhasználásának feltétele az új munkahelyek létrehozása.

Bővebben