Szabad-e a vasárnap?

Már-már menetrendszerűen vette elő a KDNP újra a vasárnapi zárva tartás ötletét: a kisebbik kormánypárt ismét azt tervezi, hogy törvényjavaslatot nyújt be a vasárnapi munka ellen. A szakmai szervezetek korábban úgy számoltak, hogy harmincezernél is többen veszthetnék el az állásukat, de az óvatosabb becslések is tízezer fölötti új munkanélküliről szóltak – írja a Világgazdaság.

Bővebben




35-40 év kohóban? Ne piszkálják a korkedvezményes nyugdíjasokat

„A vasasszakma mindig jól fizetős volt – higgyék el, ez kövér túlzás. Kohász távolsági busszal, biciklivel vagy gyalog jön, talán ettől is ilyen fitt valamennyi. Kövér kohászt, hiába erőlködünk, nem látunk.” - Riport Dunaújvárosból a Szabad Földben.

Bővebben




Nem szeretik a külföldi munkásokat a németek?

Bár Németország bevándorlási célország, a német még nem alakult a bevándorlókat igazán befogadó társadalommá, és gyakran már az idegenül hangzó név miatt is hátrányos megkülönböztetés éri a bevándorlókat - mondta a német kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős megbízottja szerdán Berlinben hivatala éves jelentésének bemutatóján.

Bővebben




Agymosás a dolgozók között

A multinacionális cégek sok jót hoztak Magyarországra és 25 százalékát adják a foglalkoztatásnak. A Stockholmi Közgazdaságtudományi Egyetem korábbi felmérése szerint a svéd cégek által létrehozott egy új állás 2,5-2,7 munkahelyet teremt még, vagyis a beszállítókon túl sokak köszönhetik munkájukat a multiknak – mondta a Világgazdaságnak Takács János, a Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke.

Bővebben




A kemény munka mítosza

Kolumbiában a kitartó és alapos munkavégzésben látják az emberek az előbbre jutás kulcsát, míg a görögök és a lengyelek inkább a kiskapukon keresztül próbálkoznának – tudta meg a Figyelő.

Bővebben




Nyugellátás korhatár előtt

Van-e bármilyen lehetősége korhatár előtti nyugdíjazásra az 1956-ban született nőnek? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

Bővebben




Amikor a gyerek a szülővel megy dolgozni

Családbarát iroda, csúsztatott munkaidő, mentoring és coaching program szülőknek, mindez azokon a munkahelyeken, ahol jó gyakorlatok működnek a munka-magánélet összehangolására, ahol a kismamák visszatérését segítik a munka világába és az édesapákat is bátorítják, hogy a családi munkamegosztásban is hangsúlyosabban tudjanak jelen lenni. Így nem is véletlen, hogy ezek a jó gyakorlatok elismerést is nyertek a családbarát munkahely pályázatokon.

Bővebben




Hogyan lehet hatékony a munkaidő megszervezése?

A munkaidő beosztása, a munkaidőre vonatkozó jogintézmények milyen hatást gyakorolnak a munkáltató tevékenységének megszervezésére? Milyen olyan jogintézmények vannak a Munka Törvénykönyvében, amelyek mentén a munkáltatók hatékonyabban, felxibilisebben tudjanak működni? A XI. Magyar Munkajogi Konferencián tartott előadásában dr. Pál Lajos ügyvéd elsősorban ezekre a kérdésekre kereste a választ – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




101 milliárddal több adót várnak tőlünk Orbánék jövőre

A lakosság összesen 1801 milliárd forinttal gyarapíthatja az államkasszát 2015-ben, ellenben a cégektől kevesebb bevételt várnak Orbánék – írja az mfor.hu.

Bővebben




Nyugdíj: új rendszert dolgoznának ki?

 Kérem, pár hét múlva keressenek meg, akkor már biztos tudok valamit mondani az elképzelésekről - mondta a közelmúltban lapunknak az Idősügyi Tanács egyik tagja, akit arról próbáltunk faggatni, hogy milyen irányba mozdulhat el a magyar nyugdíjrendszer. A testület ülését pár hete tartották az Országházban, azon megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is, aki arra bíztatta a jelen lévőket, hogy tegyenek minél több javaslatot az idősek életkörülményeinek javítására. S bár a kormányfő világossá tette, hogy a választások után bő három év van a nyugodt munkára, úgy tudjuk, az első javaslatokat már most, októberben várják a tanács tagjaitól – írja a Figyelő.

Bővebben