KSZOSZ: A korkedvezmény megvédésére hívunk minden érintett szakszervezetet

Sztrájk, országos útlezárási vagy forgalomlassító akció megszervezésének előkészületéről döntött ma a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata a korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében. A közlekedésiek rövidtávú célja, hogy rábírják a kormányt, legalább egy évvel, egy új rugalmas modell kidolgozásáig halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását.

Bővebben




A német cégek készülődnek a minimálbér hatásainak kivédésére

A német vállalatok többsége lépéseket tervez a januárban bevezetendő minimálbér hatásainak ellensúlyozására.

Bővebben




Sztrájkot terveznek a szakszervezetek a korkedvezményes nyugdíjért

Sztrájk, országos útlezárási vagy forgalomlassító akció megszervezésének előkészületeiről döntött csütörtökön a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) közlekedési tagozata a korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében - közölték a szervezetek.

Bővebben




Kedveznek a dohányiparnak, ha új munkahelyeket teremtenek

Csökkenthetik a dohányipari vállalkozások a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásukat, ha idén munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre. Erről szóló módosító javaslatot fogadott el csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Bővebben




Mikor lehet megtéríttetni a dolgozóval a kárt?

A munkajogban a kártérítési felelősség szigorúan szabályozott és – a munkavállaló kártérítési felelősségét illetően – erősen korlátozott. Ám vannak olyan esetek, amikor a jog nem köti meg a munkáltató kezét  - hívta fel a figyelmet Fehér Helga, a DLA Piper partnere az Advocatus blogon olvasható bejegyzésében.

Bővebben




Nyílt levél Lázárnak: törvénytelenül dolgoztatja napi 10 órát a beosztottjait

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége funkcionáriusnak nevezi Lázárt, és felhívja a figyelmét, hogy a közszférában dolgozókat csak úgy lehet túldolgoztatni, ha időkeretet is megszabnak erre. Ráadásul a heti munkaidő így sem haladhatja meg a 48 órát. A szakszervezet szerint a Miniszterelnökségen törvénytelenül rendelték el a 10 órás munkaidőt, így ezt a rendelkezést haladéktalanul módosítani kell – írja a HVG.

Bővebben




Háziorvoshiány: ha a nyugdíjasok befejezik, bedőlhet a rendszer

Százharmincezer forint havi pluszfinanszírozásra számíthatnak rendelőik fenntartására januártól – esteleg júliustól fél évre visszamenőleg – a háziorvosok, az állam ezzel szeretné vonzóbbá tenni a szakmát a fiatal szakorovosok körében, ugyanis a pálya végzetesen elöregedett: több mint 3700-an betöltötték 55. életévüket, közel 2400-an a hatvanon is túl járnak, míg 1200-nál is többen már 65 évesnél idősebben, azaz nyugdíjaskorúként dolgoznak. Somogyban is hasonló a helyzet: az érintettek nagyjából hetven százaléka betöltötte 55. évét – a szakemberek szerint belátható időn belül komoly gondot okozhat az ellátásban a háziorvoshiány – olvasható a sonline.hu oldalán.

Bővebben




Fidesz: a vasárnapi zárva tartás jó, mert így a gyerek nem számítógépezik

A szerda este tíz órát találták a legmegfelelőbb időpontnak arra, hogy elkezdjék a vasárnapi zárva tartás parlamenti vitáját - nem meglepő, hogy a kevés kitartó képviselő alig két órán át beszélt erről a témáról – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Pert nyert a szakszervezeti vezető a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójával szemben

   Pert nyert első fokon Árki Sándorral szemben Hofekker Ferenc, a cégtől nem rég eltávolított szakszervezeti vezető. A végzés szerint törvénysértően működik a Tüke Busz, mivel Árki nem adta le a negyedéves jelentéseket a FEB-tagok számára, erről pedig a városvezetés is tudhatott. Hofekker szerint a dolgozók megfélemlítését szolgálta, hogy őt és Sovák Attilát kirúgták, a fonódó hálózat vesztesége pedig áremeléseket hozhat – írja a pecsistop.hu.

Bővebben




Tudjon meg mindent a lakáscélú támogatásokról

A rendelet hatályba lépése óta több cikkben is foglalkoztunk a szabályozás ismertetésével, ebben a cikkben összegyűjtöttük az adósok és munkáltatóik körében felmerült értelmezési kérdéseket – írja a munkajog.hu.

Bővebben