Civilszervezetek: nincs értelme megélhetési bevándorlókról beszélni

A bevándorlással kapcsolatos adatok szándékos elferdítésének veszélyeire hívja fel az országgyűlési képviselők figyelmét a február 20-ai bevándorlással foglalkozó vitanap előtt Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és további öt civilszervezet egy nyílt levélben.

Bővebben




A tanulók harmada lemorzsolódik a szakiskolákból

A kormány elfogadta a szakképzés átalakítására vonatkozó stratégiai dokumentumot, amely bírálja az Orbán-kormány eddigi lépéseit. Ennek ellenére nyoma sincs érdemi változásnak. Az egyeztetés a szakmai partnerekkel ezúttal is elmaradt – írja a Népszabadság.

Bővebben




Akár ki is rúghatják e miatt a cikk miatt

A munkaadók felügyelhetik és korlátozhatják a munkahelyeken a magáncélú internetezést, amelynek költségeit át is háríthatják a dolgozókra. Ez sok vita forrása, mert sokan nincsenek tisztában a korlátokkal, lehetőségekkel – állapította meg a PwC Magyarország felmérése.

Bővebben




A belső migráció nyertese a Kisalföld és Közép-Magyarország

Hét kilométernél többet már nem szívesen utazik naponta az átlag magyar dolgozó egy munkahelyért, sokan közülük mégis megteszik, sőt, költözni is hajlandóak – erről is szó volt a Napközben keddi adásában. Ha költözésről van szó, egyértelmű a képlet: szép kelet-nyugat irányú nyilakat lehet húzni az ország térképére.

Bővebben




Minimálbér alatt: katasztrofális somogyi fizetések

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható az idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint. Vállalkozók, érdekvédők és döntéshozók szerint a somogyi fizetéseknél még hosszú ideig nincs reális esély az áttörésre: az elavult infrastruktúra, az elmaradt nagyberuházások és a kevés új munkahely is hozzájárul az alacsony bérek fennmaradásához – írja a sonline.hu.

Bővebben




A sürgősségi ellátás sürgős orvoslásra vár

Szakemberhiány, alacsony fizetések, szervezési nehézségek. A Magyar Orvosi Kamara szerint ezek jellemzik ma a sürgősségi ellátást. Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondja: a kórházi szerkezet átalakításával a sürgősségi betegellátás minősége is javulhat – olvasható az InfoRádió honlapján.

Bővebben




Kell-e figyelmeztetni felmondás előtt a munkavállalót?

Ez a kérdés sokszor merül fel, amikor az a bizonyos utolsó csepp is a pohárba kerül. Lehet-e szabályos a felmondás, ha előtte soha nem kapott figyelmeztetést a munkavállaló? – írja a munkajog.hu.

Bővebben




A közszférában is hódít a munkakör alapú rendszer

A vállalkozói szféra után a közigazgatásban is bevezetésre került a munkakör alapú foglalkoztatási rendszer, amely révén jobban nyomon lehet követni a munkavállaló feladatait, és a bérezés is átláthatóbb. Ehhez kapcsolódik a teljesítményértékelési rendszer, ami már 175 ezer embert érint – mondta rádiónkban Arany Mónika, a BM KSZF - Közigazgatási Személyzetfejlesztési Igazgatóságának vezetője.

Bővebben




Vasárnap irány a belváros

Még értékesebbek lesznek a belváros üzlethelyiségei, a vasárnapi zárvatartásról szóló rendelet ugyanis rájuk sem vonatkozik. Nyitva lehetnek a luxusüzletek vasárnap és az ötödik kerületi trafikok éjjel-nappal akkor is, ha a tulajdonos feléjük se néz – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Újratervezés a szakképzésben

Jócskán megbolygatja a hazai szakképzés rendszerét a kormány már a 2016-2017-es tanévtől. A közelmúltban elfogadott szakképzési koncepció célja, hogy mindenki tanuljon valamilyen szakmát. Az oktatási szakértők elhibázottnak tartják az irányt, bár őket meg se kérdezték az átalakításról – olvasható a Világgazdaságban.
 

Bővebben