2015. március 31

A plázákban a hosszabb nyitva tartás még nem kompenzálja a vasárnapot

A vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény március 15-i életbe lépése óta erősödött ugyan a pénteki, szombati forgalom a plázákban, de még nem kompenzálja a vasárnapot - válaszolta az MTI érdeklődésére Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSz) főtitkára kedden.

Bővebben




Több tízezer tanárt kell pótolni tíz éven belül

 Úgy elöregedett a pedagógustársadalom, hogy tíz éven belül ötvenezren elérik a nyugdíjkorhatárt, ez a köznevelésben tanítók harmada – derül ki a kormány által elfogadott felsőoktatási stratégiából, amely szerint évente legalább kétezer új belépőre lenne szükség a szakmában, hogy ne okozzon gondot a tanár-hiány. A pálya iránti érdeklődés szerencsére folyamatosan élénkül: 2010 és 2014 között megduplázódott a pedagógus szakokra felvételizők aránya, sőt a képzésterület népszerűsége tavaly már megelőzte az orvostudományét – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben




OBH: cél a bírói képzés megújítása, az igazságügyi életpályamodell kidolgozása

Az év feladata a bírói képzési rendszer megújítása és az igazságügyi életpályamodell kidolgozása – mondta az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese kedden Győrben, az összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón.

Bővebben




Tapasztalatok a munkáltatói lakáscélú támogatásokról

Bármilyen kétség, értelmezési kérdés felmerül a munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatosan, érdemes azt még a támogatás folyósítása előtt tisztázni, mivel komoly szankciókat rendel a törvény arra az esetre, ha utólag derül ki, hogy a munkavállaló mégsem volt jogosult az adómentes támogatásra – olvasható a blog.rsmdtm.hu-n.

Bővebben




170 munkavállaló veszíti el állását Dunaújvárosban

A Triumph tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel dunaújvárosi gyárának eladásáról, a gyár mielőbbi értékesítésére nagyon jók a kilátások – közölte kedden a fehérneműgyártó cég magyarországi menedzsmentje az MTI érdeklődésére.

Bővebben




A közszféra vád alá helyezett dolgozóinak tájékoztatniuk kell munkáltatójukat

Minimális módosításokkal fogadta el az Országgyűlés az államfő által a Háznak megfontolásra visszaküldött jogállási törvénymódosításokat. Így várhatóan áprilisban életbe lép például az a passzus, amely szerint a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Bővebben




A munkaerő-kölcsönzés korlátozása

2011 végéig kellett átültetni a munkaerő-kölcsönzésről szóló uniós irányelvet, amely egyebek mellett célul tűzte ki a kölcsönzés előtti jogi akadályok lebontását. Az Európai Bíróság egyik legfrissebb ítéletében értelmezte, hogy milyen kötelezettséget ró a tagállamokra ez az előírás – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Alkotmánybíróság elé kerül a vasárnapi boltzár

Népszerűtlen és alkotmányellenes a vasárnapi boltbezárás a szakszervezeteket tömörítő LIGA szerint, ezért népszavazást szeretnének a kérdésről. A Mokka vendége Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke volt.

Bővebben




A dolgozók havonta legfeljebb két vasárnapra oszthatók be

 Április elsejétől a kiskereskedelemben vasárnap is dolgozók 50 helyett 100 százalékos bérpótlékra jogosultak, és havonta legfeljebb két vasárnapra oszthatók be. A munkajog.hu cikkében a vasárnapi nyitva tartási tilalom alól mentesülő üzletek körét és az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat mutatjuk be.

Bővebben




A közmunkásokra is a Munka törvénykönyve vonatkozhatna

A március 15-i demonstráción jelentették be civil szervezetek, hogy „rendszerbontó" népszavazást kezdeményeznek, és mindjárt kihirdették a 19 kérdést is. Ezek közül hetet tűzött napirendre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, ám a testület igen szőrösszívűnek bizonyult, mert egyet sem tartott referendumra bocsáthatónak. A múlt héten a bizottság ugyancsak hét kérdésről döntött, de mindössze kettőt engedett át – írja a Népszabadság.

Bővebben