Az EKSZ vizsgálatokat követel

  Szórólap-osztogatással és kínos kérdéseket feszegető molinókkal zavarták meg a Fővárosi Közgyűlés mai ülését. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a mintegy 200 ezer tagot tömörítő, legnagyobb érdekvédelmi konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) támogatásával vizsgálatokat követel. Tarlós István főpolgármester látványosan nem vett tudomást az elé feszített feliratokról – írja a Népszabadság.

Bővebben




Oroszországban visszaállítanák a munkakerülés büntethetőségét

 Visszaállítanák a munkakerülés büntethetőségét Oroszországban - olvasható az Izvesztyija című orosz napilap hétfői számában.

Bővebben




Első negyedév: 348 ezer ember volt munka nélkül

Idén az első negyedévben 4,117 millió foglalkoztatott volt Magyarországon, 79 ezerrel (2 százalékkal) több, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent.

Bővebben




Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk

A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról – olvasható a Privátbankár oldalán.

Bővebben




Határozott idejű munkaviszony a közszférában

A határozott időre létrehozott munkaviszonyt az atipikus munkaviszony-formák közé szokás sorolni. Ezekre jellemző, hogy egyfelől az általános szabályok szerinti munkaviszonyhoz képest rugalmasabb foglalkoztatást tesznek lehetővé, másfelől a rugalmasság egyes hátrányait a munkavállalók viselik – így a határozott időre kötött munkaszerződés esetén azt, hogy a jogviszony megszűnésekor nem jár számukra felmondási idő, illetve végkielégítés. Erre tekintettel mind a verseny- mind a közszférában a határozott idejű jogviszonyok esetköre tekintetében törvényi szinten került sor korlátozások megfogalmazására – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




Megmenekült az MKB pénztára, a jegybank is állást foglalt

Jól hajráztak az MKB Magánnyugdíjpénztár tagjai, mára az intézmény honlapja szerint meglett a 70 százalékos tagdíjfizetési arány. A négy magánnyugdíjpénztár közül kettő, a Horizont és a Budapest már februárban elérte a végelszámolás elkerüléséhez szükséges limitet. Az MKB havonta ezer forintos tagdíjat kért a tagoktól, és korábban azt javasolta: havonta fizessen mindenki, nem tudni ugyanis, hogy októberben, amikor a jegybank először vizsgálja majd az arányokat, el fogja-e fogadni, ha a tagok előre kifizetnek több havi, vagy egy egész éves tagdíjat – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Lesz jó és rossz hálapénz?

Közel fél évszázada menetrendszerű megszállottsággal elő-előkerül a hálapénz kérdése az egészségügyi sajtóban és a politikai vitákban. Az örökzöld téma legfontosabb megállapításai is szinte szó szerint ismétlődnek: a pénzhiánnyal küzdő magyar egészségügyi rendszer kitermeli a zsebekbe dugdosott borítékok intézményét, ellene csakis az ellátás gyökeres átalakításával lehetne fellépni. Csakhogy ebbe az alapvető, rendszerszintű változásba eddig minden kormányzat bicskája beletört, s a most ismét fellángolt vitában is csupán a tüneti kezelésig jutottak el – írja a Népszava.

Bővebben




Emelkedett a halálos munkahelyi balesetek száma

Országosan és Csongrád megyében is emelkedett a halálos munkahelyi balesetek száma, ezért a megyei kormányhivatal megerősíti a munkavédelemmel kapcsolatos tájékoztató tevékenységét – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott szerdán Hódmezővásárhelyen.

Bővebben




Ők a vasárnapi boltzár nyertesei

 Új munkahelyeket teremt a kereskedelemben elrendelt kötelező vasárnapi pihenőnap, a kisboltok számára kedvező fordulatot hozott a rendelkezés – írja az Origo.

Bővebben




A szakszervezetek mondatták le a VW elnökét

Kiderült, hogy Ferdinand Piech nem önszántából mondott le a Volkswagen trónjáról. A felügyelőbizottság munkavállalókat tömörítő csoportja és az alsó-szászországi tartományi kormányzat képviselői intéztek neki ultimátumot – tudta meg az autopro.hu.

Bővebben