A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 2.

A munkavédelmi hatóság a 2015. I. negyedévben is végzett ellenőrző tevékenységet. A munkajog.hu korábbi cikkének második részében többek között a súlyos jogsértéseket, a beérkező közérdekű bejelentések vizsgálatának eredményeit, illetve a leggyakoribb munkabaleseteket és foglalkozási megbetegedéseket ismertetik.

Bővebben




Megússzák az online kasszát a taxisok és a fodrászok

Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte – válaszolta arra a kérdésre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy kiterjesztik-e a szolgáltatókra, például a fodrászokra, a kozmetikusokra és a taxisokra az online pénztárgépek rendszerét – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




Munkavédelmi előírások a hőségben

Komoly bírságra számíthatnak a cégek, ha a hőség idején nem tartják be a munkavédelmi előírásokat. Legutóbb az ellenőrzött cégek negyedénél találtak szabálytalanságot a hatóságok. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelnie a cégeknek – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Ezt tudja a magyar minimálbér

Vannak olyan országok, ahol napi 16 órát kellene dolgozni ahhoz, hogy a relatív szegénységből kitörjön valaki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya szerint egy egyedülálló szülő két gyermekkel gyakran képtelen annyit dolgozni, hogy eltartsa belőle a családját.

Bővebben




Rokkantellátás: Kúria-döntés a visszamenőleg adható összegről

A megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs vizsgálatainak elhúzódása miatt gyakori, hogy tb-szerveknek visszamenőleg kell megállapítania az ellátást. Ennek összege jogvitát gerjesztett, a Kúria döntött – írja az adozona.hu.

Bővebben




Dolgozhatunk munka mellett?

Bizony előfordulhat, hogy munkavállalóként a nyolcórás munkánk nem biztosít elegendő bevételt a család kiadásainak fedezésére, vagy éppen egy nagyszabású távlati terv megvalósításához lenne szükségünk plusz jövedelemre. No és vajon akkor mi a helyzet, ha a saját üzleti vállalkozásunk zseniális ötletét szeretnénk megvalósítani? Hatályos munkajogunk alapján van-e lehetőség arra, hogy munkaviszonyunk mellett más munkavégzésre irányuló tevékenységet végezzünk? Mire kell figyelnünk és melyek azok a korlátozások, amelyekhez igazodnunk kell? E kérdésekre keresi a választ az alábbi rövid összeállítás az ado.hu oldalán.

Bővebben




Miből segélyezzenek a falvak?

Máris káosz alakult ki a szociális segélyezés márciusi átalakítása miatt. Rengeteg település pályázott központi támogatásra, hogy legalább részben visszakapja a költségvetéstől a legszegényebbek lakhatási és adósságrendezési segélyeire kifizetett pénzeit, de mindössze 166 városnak és községnek ítélt meg a Belügyminisztérium (BM) összesen valamivel több, mint félmilliárd forintos rendkívüli szociális támogatást – írja a Népszava.

Bővebben




Buszok és sofőrök kellenek a BKV-nak

A metrókocsik jövőre kezdődő felújítása miatt 150 csuklós buszt kell beszerezni, és akár több száz új buszvezetőre is szüksége lehet a BKV-nak. A személyszállítás mellett a közúti áruszállításban is keresik a járművezetőket, a hiány enyhítésére szolgálhat a most induló kormányzati támogatási program – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Nem csitul a belviszály Gaskó körül

Tovább folyik az adok-kapok a VDSZSZ Szolidaritás elnöki posztját elveszített Gaskó István és a szakszervezet új vezetése között. Az új elnök, Halasi Zoltán „szalonképtelennek” nevezte Gaskót, ami azért lehet érdekes, mert ha esetleg kizárnák a VDSZSZ-ből, a Liga-elnökségnek is búcsút mondhat Gaskó István, noha még két éve biztosan lenne a konföderáció élén – írja a Magyar Hírlap.

Bővebben




Bodnár József: Az összefogás üzenet

   Az egyenlő bánásmód jegyében „harc a férfi 40-ért” mottóval kezdeményezett magánemberként népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete tisztségviselője. A referendum megtartásához szükséges aláírásgyűjtés elindítására zöld utat adott a Kúria. Az indítványhoz – amelynek célja, hogy a 40 évet ledolgozó férfiak is nyugdíjba vonulhassanak – szinte példátlan módon a két legnagyobb konföderáció, a MASZSZ és a Liga kezdeményezőként, míg a Munkástanácsok valamint több konföderációhoz nem tartozó szakmai szakszervezet támogatóként sorakozott fel. Bodnár a Szakszervezetek.hu-nak azt mondta: az együttműködés azt üzeni, hogy elindulhat a szakszervezeti mozgalomban egy olyan összefogás, amely jó ügy mögé állva igazi akciószövetséget eredményezhet. 

Bővebben