Tagokat toboroz a Liga Szakszervezetek

Megtisztítanák a törvénytelenségektől a munkahelyeket

 Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke kedd délután Veszprémben tartott sajtótájékoztatót. Itt elmondta, hogy az 1988 őszén megalakult szakszervezet volt az első független szakszervezeti szövetséget Magyarországon. A konföderáció legfőbb célja, hogy tagszervezetinek és azok tagjainak érdekképviseletét ellássa, valamint a társadalom széles rétegeit érintő munkaügyi problémákat enyhítse. A Liga Szakszervezet ma Magyarországon a legdinamikusabban fejlődő szakszervezet, több mint százezer taggal rendelkezik – írja a vehir.hu.

   A Liga szakszervezetek idén januárban elindított legújabb projektjének célja a régióban való tagtoborzás, melynek eredményeként nő a szakszervezeti tagok száma, ezáltal erősödik  szervezetek képviseleti ereje és koncentráltabbá és hatékonyabbá válik az érdekképviseleti tevékenység.
 
   A taglétszám bővítése, valamint a kis-és középvállalatoknál foglakoztatottak szervezettségének növelése érdekében a régióban működtetett érdekvédelmi tanácsadói hálózat fiatal szervezőkkel bővült, akik munkájukkal és szakértelmükkel hozzásegítik a kkv-k alkalmazottait ahhoz, hogy szervezett munkavállalókká váljanak, ezáltal részesüljenek a szervezett tagság számára nyújtott előnyökből. Ennek érdekében a Liga minden megyeszékhelyen irodát nyit, ahol fiatal szakemberekkel próbálja segíteni a munkahelyi érdekvédelmet. A veszprémi irodában egy jogász és egy közgazdász kezdi meg a munkát. 
 
   Gaskó István hozzátette, hogy a Liga Szakszervezetek az egyetlen olyan érdekképviseleti szervezet, amely a munkavállalót egészen a per befejezéséig védi. A munkavállalók számára egy olyan csomagot nyújt, melynek fontos eleme a felelősségbiztosítás, ami a gondatlanságból elkövetett munkavállalói kármegtérítésben segít. 
 
   A tavalyi évben a megyében több mint 800 munkavállalót ellenőrzött a Liga, melyek 85 százalékánál valamilyen szabálytalanságot állapítottak meg. Ezt követően kezdeményezték Porga Gyula polgármester felé egy veszprémi érdekegyeztető fórum megszervezését. A Liga Szakszervezetek szerint a feketemunka és a munkahelyi törvénytelenségek visszaszorítására a megfelelő megoldást csakis a szociális párbeszéd erősítése, illetve a munkaadók és a munkavállalók még hatékonyabb kommunikációja és képzése jelenthet. 

Forrás: vehir.hu