2013. szeptember 27

2014-es bértárgyalások megkezdését kezdeményezi a LIGA Szakszervezetek

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezi a 2014-es bértárgyalások megkezdését. A gazdasági fejlődést és a munkavállalók reálpozícióját figyelembe véve a LIGA Szakszervezetek a bérből és fizetésből élők részére a jövő évi inflációs várakozás és a várható GDP-növekedés összegének megfelelő bruttó béremelését tartja szükségesnek.

Bővebben




2013. szeptember 26

Földiák András: nyílt és a korábbiaknál részletesebben indokolt kérés az Országgyűlés képviselőihez a T/12053 számú iromány tárgyában

Földiák András,a KKDSZ elnöke, az alábbi levelet és a hozzá tartozó mellékletet küldte el a képviselőknek:

Bővebben




2013. szeptember 24

AB közlemény a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetésének vizsgálatáról

Az Alkotmánybíróság a tegnap meghozott határozatával elbírálta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Knymt.) elleni indítványokat. A testület alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette azt a szabályt, amelynek értelmében a szolgálati járandóság folyósítását a Knymt. hatálybalépését megelőzően elkövetett súlyosabb bűncselekmények miatt is szüneteltetni kell. Az Alkotmánybíróság az indítványokat egyebekben elutasította.

Bővebben




2013. szeptember 20

KSZSZ: EU szintű keret-megállapodás a központi közigazgatás minőségéről

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének közleménye:Az Európai Unió ágazati párbeszéd bizottságai sorában 40. a Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottsága, melynek munkaadói oldalát az EUPAE, a munkavállalói oldalát pedig a TUNED delegáció képviseli. A Bizottság 2012. december 12-én fogadta el a "TUNED-EUPAE keret-megállapodás a központi közigazgatás minőségi szolgáltatásáért" című dokumentumot.

Bővebben




2013. szeptember 19

A SZEF támogatja a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság tevékenységét

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szolidáris a szociális ágazat munkavállalóit képviselő szakszervezetek és szakmai szervezetek által létrehozott Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság tevékenységével és egyetért a megfogalmazott követelésükkel. Ezért a tagszakszervezetein keresztül támogatja a célok eléréséért indított aláírásgyűjtő akciót.

Bővebben




2013. szeptember 18

Sztrájk az Operában

Ismét sztrájk az Operaházban

Szeptember 21-én 19 órától éjfélig tartó sztrájkot hirdetett az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ), a munkabeszüntetés miatt Verdi Falstaff című operájának bemutató előadása elmaradhat. Természetesen, a szakszervezet addig is folytatni kívánja a tárgyalásokat, a munkabeszüntetésre akkor kerül sor, ha szeptember 21-ig nem jön létre a tagság elvárásait kielégítő megállapodás.

Bővebben




2013. szeptember 13

A KKDSZ tiltakozik a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény tervezet ellen

A jelenlegi kormányzati ciklusban meghonosodott gyakorlatnak megfelelően, kormánypárti képviselők egyéni módosító indítvánnyal kívánják megváltoztatni A muzeális intézményekről,  nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényt. Ez a törvénymódosítási javaslat gyakorlatilag megfosztja a felelősség alól a nemzet kulturális emlékanyagát eddig gondozó közgyűjteményeket, és azt a Nemzeti Erőforrások Miniszterére ruházza át. Az előterjesztés azt mondja ki, hogy a mindenkori miniszter – beosztásából adódóan – a nemzeti prioritásokra hivatkozva a műtárgyakat őrző intézmények szakembereinél sokkal jobban ért a műtárgyak őrzéséhez, elhelyezéséhez, bemutatásához. A törvényjavaslatot benyújtó képviselők indoklása szerint a kiállításokon látható műtárgyak többszöröse található közgyűjteményeink raktáraiban (pedig ez a világ minden múzeumában így van), javaslatuk látszólagos célja ezen műkincs vagyon minél szélesebb körű hozzáférésnek a biztosítása. Hamis érvek álcája mögé bújva azt sugallják, hogy a muzeológusok indokolatlanul megfosztották a közt saját kincseinek élvezetétől!

Bővebben




2013. szeptember 11

LIGA Szakszervezetek: Siker, emberi jog lehet a vízhez való hozzáférés!

Miután a LIGA Szakszervezetek és ágazati szervezetei augusztusban újra felhívták a figyelmet a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége által indított Európai Népi Kezdeményezésre, alig egy hónap alatt sikerült Magyarországon is összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást.

Bővebben




Nyílt levél Hende Csabának, Magyarország honvédelmi miniszterének

Tisztelt Miniszter Úr!

    Mi, a Honvédszakszervezet tagjai, hivatásos- szerződéses- nyugállományú- és szolgálati járandóságos katonák nem vagyunk önzőek. Sőt! Mi örülünk a közszférás kollégák sikereinek. Ezért is szolgált nagy örömünkre, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok illetményei is emelkednek szeptembertől.
    Nekünk viszont a hivatásos és szerződéses állomány érdekében szükséges szót emelnünk. Tesszük mindezt azért, mert ebben az esztendőben, több esetben felelős személyektől elhangzott, hogy jövőre emelkedik a katonák illetménye. Ez a jó hír azonban az utóbbi hetekben az újság hírekben, a rádióban, tévében elhangzott riportok fényében veszített értékéből.

Bővebben