Bezár a Nokia komáromi gyára

November végéig lehúzzák a rolót a magyarországi Nokia-gyárban. A termelést Ázsiába viszik át, több mint kétezer ember munkahelye szűnik meg. A leépítések nem csak közvetlenül az üzemet érintik, de a beszállító alvállalkozókat is – írja a Népszabadság.

Bővebben




Munkába megy a gyerek

 A diákok nyári munkavállalása a szülőknek is sok gondot jelenthet. Hogyan lehet a tapasztalatlan, a munkaerőpiacon jóval kiszolgáltatottabb gyermekeket jól fizető, korrekt munkához segíteni? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ehhez nyújt segítséget a diákmunka adózási információinak ismertetésével.

Bővebben




Mennyit keresnek a friss diplomások?

   Azt már tudjuk, mennyit szeretnének keresni, de valójában mennyit kapnak átlagosan a frissdiplomások? Cikksorozatunk mai részében azt nézzük meg, milyen a különböző egyetemeken és főiskolákon diplomát szerzett pályakezdők átlagfizetése – írja az eduline.hu.

Bővebben




EKSZ: Duplán ellenőrzik, duplán büntetnék a BKV-sofőröket

A BKK tűnjön el a BKV-ból! A szakszervezeti követelés annak kapcsán erősödött fel, hogy a Budapesti Közlekedési Központ éppen a dolgozók dupla ellenőrzését, és kétszeres büntetését készül bevezetni, például gyorshajtásért. A BKK csupán a közösségi szolgáltatás megrendelője, mégis minden dilettáns elképzelését, még a jogilag erősen aggályos intézkedéseket is „lenyomja” a BKV vezetése torkán, mert többségi részvétellel vannak benne a cég igazgatóságában  – állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Bővebben




Az idősek közel fele nem kap nyugdíjat

A világ lakosságának több mint 70 százaléka nem kap megfelelő szociális ellátást. Az idősek fele nem kap nyugdíjat, és az állástalanoknak csupán a 12 százaléka kap munkanélküli segélyt – írja a profession.hu.

Bővebben




Betelt a pohár a Egységes Közlekedési Szakszervezetnél

A Budapesti Közlekedési Központ a dolgozók dupla ellenőrzését, és kétszeres büntetését készül bevezetni, például gyorshajtásért. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint a BKK csupán a közösségi szolgáltatás megrendelője, mégis minden elképzelését, még a jogilag erősen aggályos intézkedéseket is „lenyomja” a BKV vezetése torkán, mert többségi részvétellel vannak benne a cég igazgatóságában – tudta meg a HVG.

Bővebben




Kemény világ vár a tanárokra szeptembertől

Több évfolyamon kell az új tantervek alapján tanítani, indul a tanfelügyelet, megalakult a pedagóguskar, és emelkedik a fizetés. Az eduine.hu összegyűjtötte a következő tanév legfontosabb, a tanárokat érintő változásait.

Bővebben




Gazdagodott a lakosság?

  Március végére az előző időszakhoz képest 654 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona, ami a teljes népességre vetítve, csecsemőtől az aggastyánig 66 200 forintos vagyonnövekedés jelent – olvasható az mfor.hu oldalán.

Bővebben




Röghöz kötött valóság

Az Alkotmánybíróság döntése után már biztosan fennmarad a „nyilatkozattá” átkeresztelt hallgatói szerződés intézménye, amely az állami ösztöndíjas diplomásokat magyarországi munkavállalásra kötelezi, a végzettségnek megfelelő munkalehetőség biztosítása nélkül. Bár sérti a szabad munkavállalás uniós alapelvét, Brüsszel mégsem indított a röghöz kötés miatt kötelezettségszegési eljárást - írja a Népszava.

Bővebben




Jár-e Erzsébet utalvány a szülési szabadságon lévőnek?

 Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 231/2014. szám alatt közétett jogesete első ránézésre választ ad a fenti kérdésre. Munkáltatóként azonban fontos azt is értékelnünk, hogy a természetbeni juttatásokat hogyan, milyen céllal működtetjük, a feltételeket miként fogalmaztuk meg. Mint ahogyan lényeges az is, hogy az említett jogeset a felek egyezségével zárult, amelyet a hatóság határozatával jóváhagyott. Mekkora kockázatot vállalunk, ha a jogesetben sugallt jogi állásponttal szembe menve a szülési szabadságon lévő munkavállalóknak cafeteria juttatást nem biztosítunk – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben